Каква е връзката между цветовете в дома и емоционалното ни състояние

Цветът има силата да определи настроението ни

3573

Проучванията за начина, по който цветът влияе на нашите чувства и действия, оказват силно влияние и върху света ни. Откритията имат значителни последици в производството, опаковането, маркетинга и рекламата. Цветовете имат силата и способността да диктуват настроенията, чувствата и емоциите ни дори в собствените ни домове. Затова е много важно да изберем правилните нюанси, за да помогнат те да създадем идеалния дом, за който мечтаем.

От Weber България ни споделят някои от начините, по които цветът може да ви въздейства:

ikea.bg

Червеното е интензивен цвят, който предизвиква възбуда, увеличава сърдечния ритъм и кръвното налягане. В резултат на това не е подходящ за спални и среда, където е желано спокойствие и тишина.

Стаите, които са боядисани в червено, излъчват висока енергия особено през нощта, което често предразполага хората да си взаимодействат свободно. Червеното, във всичките му многообразни форми, обикновено се използва в нощни клубове и други места с висока енергия.

У дома, по-светли нюанси на червено или бяло с червен оттенък могат да бъдат използвани за добавяне на живот към трапезарията или хола. Въпреки това, ярко червен нюанс е неподходящ за дневната или като основна тема, защото може да предизвика чувство на гняв и враждебност.

Оранжевият цвят също е високо-енергиен, но за разлика от червеното, той е твърде топъл за дневни. Цветът също е много трудно да се координира с общите стилове на декора. Въпреки това, оранжево, когато се използва пестеливо, може да изглежда добре в стаи за упражнения или за игри на децата.

Жълтото е топъл цвят, точно като червеното и оранжевото. Свързва се с радост и вълнение, а за някои хора гадене, гняв и раздразнение, което го обезсилва като добър избор за основния декоративен цвят.

Има убеждение, че бебетата са склонни да плачат, когато са поставени в жълти стаи, затова избягвайте жълтото в детската стая. Някои оттенъци на жълто обаче могат да се използват в кухни, трапезария и бани.

Зеленото е студен цвят, който се  възприема лесно от окото и създава успокояващ ефект, когато се използва добре. Възможно е да се използва зелено като основна тема, тъй като различни оттенъци на зелено са подходящи за дневни и спални. Въпреки това, тъмните зелени площи трябва да се избягват на големи стени, защото могат да предизвикат чувство на мрачност и трудно да се осветят.

Синьото е една от най-често използваните теми за декорация на дома. Той има дълбок успокояващ ефект, оказва влияние за понижаване на сърдечния ритъм и кръвното налягане.

Този успокояващ ефект е идеален за дневни, спални и дори бани. Въпреки това има много оттенъци на синьо, така че е възможно да се получи някоя грешна комбинация.

Тъмните нюанси на синьото са трудни за осветяване и когато се използват като основна тема те причиняват меланхолия. Яркото синьо е идеално за дневни и зони, където е желана много светлина.

Лилавото е наистина уникален цвят, често свързан с изтънченост, лукс и мистерия. По-светлите нюанси понякога се свързват и с женствеността и спокойствието.

Лилавото често се използва като акцент в много цветови схеми, но прекаленото използване трябва да се избягва, за да не се пренасити дизайна. Люлякови и лавандулови нюанси могат да се използват за цели стени в спални и бани, поради спокойствието им.

Реални мостри на цветове можете да разгледате в HomePlan консултантските центрове на Weber, където могат да ви консултират и за най-подходящите цветови комбинации спрямо вашите нужди.

Кои са най-добрите и успешни цветови комбинации и няколко примера за перфектно съчетание, четете в следващия по темата материал. 

Сподели: