Как да закачим правилно картините у дома

За перфектна визия на стената 

473

За да се радвате на красив дом, не е нужно да инвестирате купища пари. С малко креативност, правилния дизайн, цветове и оформление, може да постигнете забележителен външен вид.

За да имате впечатляваща галерия с картини у дома, също не е необходимо да разполагате с голям бюджет. Защото ако отворите сайта 1001kartini.com, ще намерите изключителни произведения – от такива с ръчен релеф, през оригинали на български автори и репродукции на световни имена, до фото картини.

Hoermann.bg | Врати за дома и индустрията

Но за да изглежда едно произведение добре и да бъде на мястото си, е важно да бъде закачено правилно. Или ако правите галерия, тя трябва да е добре оформена.

Ето защо се обърнахме за съвет към експертите от 1001kartini.com, които ни посочиха няколко важни правила при подреждането на картините на стената.

- Не закачайте произведението просто така на стената. Идеалната височина е разстоянието от центъра на картината (ако няма мебел под нея) до земята да бъде между 155 и 160 см.

- Закачайте произведението с оглед на пропорцията и баланса. Например, ако я слагате над диван, скрин или камина, не оставяйте твърде много място под нея, освен ако това пространство не бъде запълнено визуално, например с някакъв аксесоар.

-Ако се колебаете как ще изглежда една картина или композиция от картини на стената, заложете на шаблоните. Тук има два варианта:

Вариант 1:

Използвайте макет от картон - очертайте и изрежете картон с размерите на картината и наложете на стената.

Вариант 2:

Вземете леко лепящо хартиено тиксо и очертайте контурите на картината на стената. Ако ви се струва малка или голяма - направете още един контур, докато усетите правилния размер.

Крайният резултат гледайте отдалечени на няколко крачки или повече (на разстоянието на което обикновено ще бъдете от картината). Добре е големината на стената и картината (картините) да са в хармонична пропорция. Това означава нито картината да е много малка спрямо стената, нито да е прекалено голяма и около нея да няма "въздух“.

Ако правите галерия, разиграйте различни „сценарии“ с по – малки и по – големи картини, за да получите възможно най - добрия визуален интерес.

От 1001kartini.com може да поръчате различни по големина картини – от 40х30 см. до 100х75 см. След като прецените кой е най – добрият за стената, може да поръчате.

В зависимост от стила у дома пък може да изберете дали да бъде с рамка (тук изборът е доста голям) или пано на части. От своя страна паното може да бъде с различна дълбочина и различен по брой части – 1,3 или 5 в разнообразни композиции.

Когато избирате произведението за конкретната стая, помислете и за цветовите баланси. Например на по – тъмна стена, една ярка картина със светла основа би стояла чудесно.

Или ако помещението е в конкретен цвят, може да изберете произведение, което да кореспондира с интериора.

След като закачите картината, използвайте нивелир, за да я позиционирате на равнина. В случай, че произведението е по – голямо, може да я закачите на двата ъгъла, за да сте сигурни в стабилността й.

Една картина дава живот в стаята и вдига нивото й. С няколко прости трика ще се превърнете в истински куратор на вашия дом и ще се радвате не само на красиви произведения, но и на хармония и стил.

Сподели: