ИКЕА пусна лимитирана колекция JASSA

Еклектичен микс от мебели, текстил и аксесоари  

1188

JASSA - еклектичен микс от мебели, текстил и аксесоари, e новата колекция, която ИКЕА представя и която вече е налична в мрежата на ИКЕА. Колекцията JASSA е колаборация между петима творци, които споделят и развиват идеи около обща тема.

Екипът включва холандския дизайнер Пийт Хайн Ейк и дизайнерите на ИКЕА Нике Карлсон, Иина Вуоривирта, Паулин Мачадо, координирани и вдъхновявани от Карин Густавсон.

Всеки дизайнер оставя собствения си отпечатък върху колекцията. Комбинацията между тях създава усещането за свобода и забавление. „Искам да създам по-спокоен, функционален и красив свят.“, казва творческият лидер на проекта Карин. „В основата на JASSA е работата с добре познати неща - ръчно тъкани платове, естествени материали, батик,които сме трансформирали в нещо ново и вълнуващо.“

Дори и да не желаете цялостен бохемски стил, JASSA може да ви предложи много възможности. Комбинирайте ръчно изработените мебели с по-студени и изчистени тъкани. Придайте закачливо настроение в хола, само като разпръснете няколко цветни възглавници JASSA.Искате да сте по-креативни? Използвайте платовете в колекцията, които ви позволяват да създадете различни цветни комбинации.В духа на JASSA е да кажем „Всичко е позволено!“ „JASSA синтезира много елементи – не само цветове и десени.

Колекцията комбинира модерен дизайн с естествени материали и традиционни занаятчийски техники. Резултатът е безгрижна колекция от текстил и
мебели, която създава уникална и приятна атмосфера.“, казва Карин Густавсон.

“Когато започнахме да създаваме прототипите на мебелите в колекцията и да тестваме тяхната конструкция и външен вид, всеки се включваше в дискусията.“, разказва холандският дизайнер Пийт Хайн Ейк. „Дизайн процесът бе много забавен. Работихме заедно във фабриката, учейки се как да използваме непознати за нас сурови материали. Създадохме пространство за експерименти.“Закачливият процес по създаване на колекцията си личи и в крайния резултат – весела колекция с цветни платове, мебели от ратан с приятни извивки и готини аксесоари.

Стилът на JASSA е перфектен микс от ръчно изработени мебели от естествени материали и искрящи щампи, които насищат цялата колекция с усещане за лято и топлина. Загледайте се в JASSA и ще видите, че всеки артикул е уникален. Един ратанов диван може да бъде малко по-извит от друг; една повърхност малко по-гладка от друга. Или пък може би ще видите лека асиметрия, едва забележима с просто око.„Ръчно изработените колекции са изключително красиви“, споделя финландският дизайнер Иина Вуоривирта и добавя, че „производството не е
механизирано, така че могат да се получат малки вариации в крайния продукт.“Всички продукти от естествени влакна в колекцията - мебели, кошници, изтривалки за врата, бамбукови абажури - са 100% ръчна изработка.
Дизайнерите полагат специални усилия как да работят най-ефективно с тези материали и да създават здрава конструкция, без да използват допълнителни материали или лепило.Всеки продукт в колекцията JASSA е направен от естествени материали - ратан, бамбук, морска трева или памук, които са изключително приятни на допир, а по мнението на дизайнера Нике Карлсон, също така приятни и за работа.За създаването на JASSA, дизайнерите се потапят напълно в света на традиционните виетнамски и индонезийски занаяти. Съвременното производство е заменено с традиционни занаятчийски техники. „С материали като ратан трябва да мислиш как да огъваш и свързваш елементите без да лепиш или да ползваш пирони.“ , казва дизайнерът Нике Карлсон.

Сподели: