7 изненадващи места в кухнята, на които има микроби

За колко от тях знаехте

697

Гъбата и мивката са очевидно потенциално пълни с микроби, но според нови проучвания около нас има още толкова много предмети, които също са истински развъдник и могат да причинят редица заболявания. Истината е, че дори и в най-чистата кухня има микроби.

Вижте някои от тях

Поставка за кухненски ножове

Бъдете честни: кога за последен път почистихте поставката, ако изобщо сте го правили? За да отстраните микробите, извадете ножовете, след това обърнете поставката и изтръскайте трохите. Измийте с топла сапунена вода като не забравяте и процепите. Там почистете с малка четка, подобна на тази, предназначена за почистване на бебешки бутилки. За да се дезинфекцирате, накиснете поставката в смес от хладка чешмяна вода и 1 супена лъжица домакинска белина, оставете за няколко минути и изплакнете обилно с чиста чешмяна вода. Оставете да изсъхне.

Рафтовете и чекмеджето за зеленчуци в хладилника

Салмонела, листерия и още редица микроби са в мирно съжителство с вашата храна. Поне веднъж в месеца измивайте кутиите с топла вода и  препарат. От миризмите може да се отървете като почистите със соден разтвор (около 1 до 2 супени лъжици сода за хляб в 1 чаша вода).

Рафтовете забършете с разтвор от вода и оцет и мека кърпа.

Блендерът

За да почистите блендера, капнете малко веро и налейте с топла вода. Пуснете на максимална скорост за 10 секунди и изплакнете. Ако по острието има останали следи от храна, оставете накиснато за няколко минути и измийте.

Отварачка за консерви

Много хора използват този инструмент всеки ден, но ако го върнете на чекмеджето, без да го почистите добре, може да се натрупат бактерии и мухъл. Уверете се, че измивате добре отварачката преди да я приберете. Още по-добре, купете такава, която е безопасна за съдомиялна машина и я измивайте след всяка употреба.

Шпатулата

Ако не извадите гуменият връх на шпатулата,  има вероятност по нея да има остатъци от храна и това може да доведе до развитие на микроби. Затова просто почиствайте внимателни и дръжката, и силиконовата част.

Съдове за съхранение на хранителни продукти с гумени уплътнения

 

Можете да миете кутията за обяд в офиса, но се уверете, че измивате добре гумените уплътнения, защото там могат да се натрупат множество опасни микроби. Веднъж в седмицата накисвайте за малко в слаб разтвор на белина, след което измийте добре.

 

Сподели: