Хана Далрот: В колекция STOCKHOLM търся вдъхновение от природата

Текстилът е малък детайл, но играе ключова роля в обзавеждането на дома  

235

Хана Далрот е дизайнер и работи за IKEA от три години. Хана е част от колекция STOCKHOLM, която от месец април в налична във всички магазини на мебелния гигант.

Разговаряме с Хана за нейната работа с IKEA, за нещата, които я вдъхновяват и за бъдещите й планове.  

Хана, какво научи от работата си с IKEA досега?

Научих много, придобих опит. За мен е не само удоволствие да работя за подобен бранд, но и възможност да вляза в домовете на хората чрез платовете, които създавам. С IKEA разработихме колекция STOCKHOLM. Моето участие е по цветовете, шарките, мотивите и текстила. Това е един от най-вдъхновяващите проекти, в които съм участвала и ми даде възможност да работя с техника, цветове и модели, които харесвам и които ме изразяват.

Откъде черпиш вдъхновение за тази колекция? 

Това, което ме вдъхновява, е водата. Започнах колекцията преди няколко години, но винаги съм се водила от идеята да пресъздам елементи от природата. Първоначално рисувах моделите на ръка, след което те бяха пресъздадени върху текстил. Целта беше да постигнем водния ефект върху различните видове текстил. Искам моделите да бъдат уникални и да изглеждат като ръчно нарисувани, всеки да носи индивидуалност. Крайната ми цел беше да превърна водата в десен. Надявам се чрез колекцията потребителите да могат да усетят природата на Швеция, да в пренесат в домовете си и да усетят хармонията, която водата ни дава.

Колко цвята използваш в колекцията?

Отне ми много време, за да намеря точните цветове на водата, които да използвам върху текстила. Много е трудно да се постигне същото качество като автентичната картина, но в крайна сметка стигнахме до използването на 12 цвята.

А кои са цветовете, които те описват?

Може би тези, които виждате в колекцията – черно, бяло и синьо. Обичам да рабтя с цветове, които са близо до природата. Единият дизайн е вдъхновен от отражението на водата, друг от бурята…това е, което ме инспирира да творя. 

Имаш ли вече планове за бъдещи колекции?

В сътрудничество с творци от седем африкански държави започнахме колекция ÖVERALLT. Тя ще излезе през 2019 година.

Малкият дом е във фокуса на ИКЕА. Какви са основните препоръки ще дадеш на нашите  читатели за обзавеждането?

На първо място домът трябва да бъде комфортен,  функционален и удобен. Трябва да търсят мебели, които имат повече от едно приложения, например диван с място за съхранение под него. Нещо, което е важно за мен е да следват свой личен стил, да не се водят само от модните течения, а и от това, което им харесва  - сложете ваши снимки, неща, които ви вдъхновяват. И не на последно място – текстилът. Той е малък детайл, но може да промени изцяло вида на помещението. 

Сподели: