5 начина килимът да се впише добре в интериора

И защо е необходим

6489

Хората, които търсят уют в интериора ще харесат идеята да допълнят образа на стаята с килим. Ако изберете правилния размер, форма, цвят и дизайн, текстилът ще се превърне в центъра на стаята, както и във връзка между други елементи.

А тези, които мечтаят за промяна, ще имат шанс да променят радикално външния вид на стаята, като добавят цвят и текстура към нея. Ето  какви нюанси трябва да се имат предвид при избора на килим, така че да изглежда добре в интериора.

1. Всичко зависи от дизайна

По принцип килимът може да допълни всяка стая, дори кухня. Помислете къде искате да поставите килима. Например, ако е в спалнята, какъв ще бъде, колко голям да е, ще кореспондира ли с цветовата схема.

Или, напротив, избрали сте красив ламинат за стаята и не искате да го покривате с нищо. В този случай може да изберете малък модел.

Трябва също да помислите добре дали имате нужда от килими в кухнята, коридора и трапезарията. Не забравяйте, че това са зони с голям трафик, така че текстилът бързо ще се замърси.

2. Размерът има значение

 

Колкото и да се стараете, красивата и правилна композиция никога няма да работи, ако изберете грешния размер на килима. Първо, трябва да определите площта на стаята, в която ще бъде. Ако целта ви е да покриете целия под с килим, трябва да използвате следното правило: отстъпете на 25 см от всяка стена. За да направите килима да изглежда хармонично, трябва да се уверите, че краищата му излизат извън мебелите. Така например, килимът трябва изцяло да покрива зоната за сядане (диван, два фотьойла, масичка за кафе), а също така да бъде по-широк от леглото.

Ако искате да подчертаете няколко зони в стаята с помощта на текстил, вместо един килим, ще трябва да закупите няколко малки. За тези цели перфектни са модели с диаметър до 1,5 метра. Имайте предвид, че килимът трябва да покрива около една трета от стаята.

3. Определете подходящата форма

 

Магазините предлагат голям брой килими в различни форми. Кръгли, квадратни, правоъгълни и овални образци се считат за стандартни, но могат да се намерят и други геометрични фигури.

За да може покритието да се впише идеално в съществуващата среда, преди да го закупите, трябва да обърнете внимание на мебелите, които се намират в стаята: диван, гардероб, бордюр, стелаж, маса и т.н. Ако повечето елементи имат остри ъгли и подчертани форми, по-добре е да се даде предимство на квадратни килими. Ако, напротив, всички линии са гладки и ъглите са заоблени, спрете се на кръгли и овални модели.

4. Естествен състав или синтетика

Визуалните качества са много важен компонент при избора на килим, но далеч не е единственият. Изпълнението е също толкова важно. Също така си струва да вземете предвид вашите навици и начин на живот. Например колко време отделяте обикновено за почистване, имате ли малки деца или домашни любимци.

В спалнята или офиса, където нивото на трафик е ниско, може да изберете по-малко устойчив на износване килим - такива видове са най-красивите и уютни. Можете спокойно да отдадете предпочитание на килими, изработени от естествени материали, като вълна или коприна. Те имат много предимства: не са приятни на допир, изглеждат луксозно, имат дълъг срок на годност, ако спазвате правилата за грижи и експлоатация. Има обаче редица недостатъци: такива модели са скъпи, бързо избледняват при пряко излагане на слънчева светлина.

В хола и коридора много по-подходящ ще изглежда вариант, устойчив на износване, лесен за поддръжка, например от синтетични тъкани: вискоза, полиестер. Такива продукти ще струват много по-малко от вълнените, те се почистват по-лесно, но в същото време експлоатационният им живот ще бъде значително по-кратък.

5. Защо да изберете килим в стаята

На първо място, когато избирате килим, си струва да започнете от мебелите, които са в стаята. Можете да се съсредоточите върху цветовата схема, преобладаваща в интериора. В този случай има две комбинации, които са най-популярни.

Можете да изберете килим с подобен нюанс, но не със същия цвят. Ако напълно съответства на тона на дивана до него, композицията ще изглежда скучна и монотонна. Друга възможност е да изберете същия цвят, но различна текстура, например.

Има и друга опция за комбинация - контрастен модел. Например, шоколадов модел е подходящ за интериор в бежови тонове, а черен за сив. И, обратно, на фона на тъмни мебели, светлият текстил ще играе перфектно.

Ако нямате монохромен интериор, помислете за цветовата схема, в стаята трябва да присъстват няколко обекта с подобен тон. Например килим, възглавници, плакати.

Вместо мебели, можете да се съсредоточите върху цвета на пода. Тук трябва да се използват контрастни техники: поставете тъмен килим върху светъл ламинат и светъл върху тъмен.

Текстилът също може да бъде съобразен с цвета на стените. В този случай е по-добре да изберете килим с подобен цвят, но с няколко нюанса по-светъл или по-тъмен. Идентичният диапазон няма да работи - интериорът веднага ще се превърне в скучно място.

 

Сподели: