Хладилникът е един от най – използваните домашните уреди, без значение дали е пълен или не. Всеки знае, че правилното съхранение на храната е важно не само, за да се запази свежа по – дълго време, но и за нашето здраве. Но знаете ли, че експлоатацията му е много важна и трябва да го използвате внимателно и с мисъл.
Вижте няколко от най – често срещаните грешки при експлоатацията на хладилника и се постарайте да ги избягвате.
Грешка # 1: Оставяте храна прекалено дълго време навън, преди да я приберете.
Не е желателно да оставяте храна с часове наред навън, особено такава, в която има бързоразвалящи се продукти като месо, мляко, яйца. Колкото по – бързо я приберете след приготвянето й, толкова е по – голям шансът да избегнете появата на бактерии.
Грешка # 2: Не прехвърляте остатъци в закрити кутии.
Когато остане храна от вечерята, обикновено я прибираме в хладилника. Дали обаче покриваме кутията, в която сме я прехвърлили? Ако ги слагате открити, рискувате да прехвърлите миризмата от яденето в хладилника, да загубите вкусовите качества и да развалите по – бързо остатъците.
Ако кутията няма капак, сложете чиния, прозрачно или алуминиево фолио.
Грешка # 3: Размразявате месо на рафта.
Повечето замразени хранителни продукти трябва да бъдат размразени преди готвене. За да избегнете бактерии и разваляне на месото обаче, го сложете в хладилник, където то ще се размрази бавно. Освен това сложете под него тава или чиния, за да не изцапате рафтовете и да се предотврати кръстосано замърсяване.
Грешка # 4: Държите суровата и готова за консумация храна на един и същ хладилен рафт.
Има причина, готвената храна да се съхранява на най-горния рафт на хладилника и всички сурови меса да са на долния рафт. Тъй като готовата за консумация храна не е необходимо да се готви или да се нагрява, с което да се унищожат бактериите, опасността от зараза е по – голяма. Затова се уверете, че ги държите разделени.
Грешка # 5: Съхранявате яйцата на вратата.
Това не е най-доброто място за съхранение на яйца, защото там температурата е най – непостоянна. Ако няма да ги консумирате веднага, по - добре ги дръжте на най – високия рафт, където е и най – хладно.