Кое прави шафранът толкова скъпа подправка?

Кое прави шафранът толкова скъпа подправка?
Източник: unsplash.com

Знаете ли коя е една от най-скъпите храни в света? Трюфел? Не! Хайвер от белуга? Не! Ванилова шушулка? Не!

10 места в кухнята, на които да сложите рафт за подправки

Няма рецепта, която да става без подправки. И ако при вас всички бурканчета седят затрупани едно върху друго или разп...

22/03/2016

Това е шафранът! Тя е по-скъпа от всяка луксозна храна, за която се сетите. 

В продължение на хиляди години той е използван от древните империи за боядисване на дрехи, аромат на парфюми и овкусяване на храна. Александър Велики го добавя към ваната си, за да подпомогне заздравяването на бойни рани. А Клеопатра дължи красотата си на ежедневната вана с шафран и магарешко мляко.

Тази подправка крие неочаквани способности

От еко почистване на дома до трикове за премахване на петна, солта намира множество приложения. Наред с факта, че тя ...

29/07/2023

Но кое го прави да е толкова скъп?

Шафрановите нишки са близалцата, които са разположени в сърцевината на Crocus sativus - цвете от семейство Ирисови, по-известно като шафрановия минзухар. Във всяко цвете има само три от оранжево-жълтите близалца. А за килограм шафран ви трябват между 15 и 20 хиляди близалца, или 75 хиляди от тези цветя!

Кое прави шафранът толкова скъпа подправка?

Но това не е всичко! Цветовете са много нежни и единственият начин да премахнете правилно шафрановите им нишки е да ги откъснете на ръка. Всъщност е толкова деликатен, че ако нишките от шафран не се откъснат малко след прецъфтяването на цветята, те ще увехнат и ще станат неизползваеми. Събирането на 1 кг шафран отнема между 370 до 470 часа труд!

Има и още - шафрановите цветя не са лесни за отглеждане. Те не трябва да бъдат изложени на твърде много слънчева светлина, не трябва да бъдат преполивани и не понасят студено време. Дори един ден на ниски температури може да бъде достатъчен, за да унищожи цяла реколта.

Кое прави шафранът толкова скъпа подправка?

Шафрановите цветя се засаждат през лятото и са готови в средата на късната есен. Когато дойде време за прибиране на реколтата, шафрановите нишки трябва да се откъснат малко след изгрев слънце, за да се предотврати повреждането им от топлината на обедното слънце.

Е, сега ни е зашеметяващо ясно „Защо шафранът е толкова скъп“? 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...