Храни, които не трябва да ядете след изтичане на срока на годност

Храни, които не трябва да ядете след изтичане на срока на годност
Източник: pexels.com

Току-що открихте кофичка с кисело мляко, забравена в задната част на хладилника кой знае колко време. Датата, отбелязана върху опаковката е изтекла, но изглежда разточително да се изхвърля. Но дали все още е безопасно за ядене?

9 начина да използвате храната с изтекъл срок

Във всеки шкаф или хладилник се крие храна, чийто срок на годност вече е изтекъл. Освен ако не е безвъзвратно развале...

04/08/2019

Интересното е, че датите на опаковката не разказват цялата история. „Хората често наричат тези дати „срокове на годност“, но те всъщност се определят от производителя и се отнасят до качеството, а не до безопасността. Цветът, миризмата и вкусът на храните се променят с времето, така че тези дати са определени от производителя, за да се каже, че „тази храна ще бъде най-добра, ако се яде до тази дата.“

„Използвайте до“ или „най-добре, ако се използва до/преди “ показват последния ден, в който храната трябва да се консумира за най-добро качество. Датите показват колко дълго дадена храна може да остане на рафтовете на магазина.

Защо да не изхвърляте продукти с изтекъл срок на годност

Във всеки дом и всяко домакинство се случва – отваряме шкафа или хладилника и виждаме, че има неща с изтекъл ср...

23/06/2021

И така, как да разберете кога е време да хвърляте храни? Оставянето в хладилника не решава нищо. Много фактори влияят на продължителността на трайността на храната, като например как е била обработена, преди да я купите, съхранение в супермаркета и дали е била на студено във вашия хладилник.

Ето храните, които не трябва да ядете след изтичане на срока им на годност и колко дълго да очаквате храните да останат безопасни:

Бебешко адаптирано мляко
Това е единственият източник на храна за бебета, които не се кърмят. Знаем, че съдържа изброените хранителни вещества до датата на етикета, което означава, че ако храните бебето си след тази дата може да доведе до дефицит на хранителни вещества. Това означава, че всяка формула трябва да се изхвърли след изтичане на срока на годност .

Яйца



Яйцата имат срок на годност от три до пет седмици. Дори ако срокът на годност изтече, те все още са годни за ядене, ако са били държани в хладилник при подходяща температура

Твърдо сварени яйца
Твърдо сварените яйца издържат около седмица след готвене. Ако се напукат по време на готвене, все още са подходящи за ядене.

Мляко
Млечните продукти имат съдържание на протеин, което е добра среда за отглеждане на бактерии. Ако развият кисела миризма, цвят или се пресекат, ще искате да ги хвърлите.

Крема сирене, извара, рикота
Продуктите с меко сирене като извара и рикота обикновено имат срок на годност и издържат една седмица в хладилника. Ако усетите странна миризма или цвят, ги изхвърлете.

Меко сирене


Бри, горгонзола и камамбер имат срок на годност и издържат около седмица в хладилника. При тези сирена плесента може да се разпространи бързо, затова внимавайте за срока им.

Олио за готвене

Повечето масла издържат около шест месеца след отваряне. Защита от топлина и светлина ще помогне за удължаване на живота им. С течение на времето те развиват гранясал, горчив вкус и трябва да бъдат изхвърлени

Остатъци
Те всъщност издържат по-малко време, отколкото можете да предположите. Повечето остатъци са подходящи само за три до четири дни в хладилника. След това ги изхвърлете.

Консерви
Консервираните продукти могат да се използват много след изтичане на срока на годност, стига кутията да не е повредена. Храните с високо съдържание на киселини, като домати или ананас, обикновено са годни една година след изтичане на срока на годност, ако не са отворени. Нискокиселинните консерви, като боб или царевица, могат да издържат до 5 години. Но изхвърлете всички кутии с вдлъбнатини, ръжда или подуване.

Майонеза
Тя може да издържи до шест месеца в килера и два месеца след отваряне и съхранение в хладилника. Ако установите, че консистенцията е различна от обичайната, по-добре я изхвърлете.

Горчица
Поради своята киселинност, горчицата издържа до една година в хладилника след отваряне. Ако не е отваряна, но срокът на годност е изтекъл и започне да се отделя или променя цвета си, вероятно все още е годна, но не е качествена.

Кетчуп
Тази подправка също е кисела и ще издържи до 6 месеца след отваряне. Неотворен, той може да започне да променя цвета си след срока на годност, но това обикновено е само проблем с качеството, а не проблем с безопасността.

Фъстъчено масло

Ако обичате фъстъченото масло, сте щастливи, защото то трае дълго време - шест до девет месеца неотворено и два до три месеца отворено.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...