Защо трябва да увивате хляба в кухненска хартия и още 7 кулинарни трика, които трябва да знаете

Защо трябва да увивате хляба в кухненска хартия и още 7 кулинарни трика, които трябва да знаете
Източник: pexels.com

Прекарвате много време в кухнята, но все още не се чувствате уверени. Може би причината е във факта, че нямате хитрини, които да приложите? Ето защо днес събрахме няколко лесни и много полезни съвети, които може да бъдат в помощ. 

Трикове за бързо почистване

Почистването е може би едно от най - неприятните за повечето домакини задължения. Цялата процедура по търкане, четкан...

13/05/2016

Трик 1: Добавете лимонов сок към супата

Ако сте приготвили супата по рецептата, но все още смятате, че вкусът ѝ не е достатъчно ярък и богат, добавете една тайна съставка. Говорим за лимонов сок. Само няколко капки са достатъчни, за да подсилят вкуса на ястието и да го направят по-интензивен. Ако нямате такъв под ръка, използвайте оцет - той също съдържа необходимата киселина и само с една лъжица супата няма да стане кисела. 

5 неща, с които да се подготвите за празниците

Коледа е само след няколко седмици и всички ние я чакаме с нетърпения. Няма съменние, че това е най- хубавото време н...

14/11/2016

Трик 2: Проверете температурата на тигана

Не е достатъчно да направите правилната смес за палачинки или да мариновате вкусно пържолите. Важно е да приготвите и на точната температура в тигана. Ако сложите продукта в студен тиган, той ще залепне за дъното или ще се сготви неравномерно, а ако използвате прекалено горещ тиган, всичко ще изгори.

Как да разберете, че тиганът е готов за употреба? Не чакайте да се появи дим - по-добре е да капнете малко вода минута след като поставите тигана на котлона и да наблюдавате реакцията. Ако капката съска и се изпари веднага, можете да започнете да готвите, но ако нищо не се случи, изчакайте още 1-2 минути.

Трик 3: Добавете галета към каймата вместо яйца

Защо трябва да увивате хляба в кухненска хартия и още 7 кулинарни трика, които трябва да знаете

Ако попитате майка си или баба си за рецепта за кюфтета, те непременно ще ви кажат, че трябва да сложите яйце в каймата, за да свърже обедините съставките. Наистина, протеинът има „свързващи“ свойства, но в същото време лишава готовите котлети от нежност и мекота. За да се предотврати това, опитните готвачи препоръчват да замените яйцата с галета - те няма да позволят на каймата да се разпаднат в тигана и ще направят кюфтетата вкусни и сочни.

Има още няколко варианта:

• Пшенично брашно или нишесте. Тези съставки ще направят каймата по-гъста, но е важно да не се прекалява с количеството, за да не се заглуши вкусът на месото и да не се направят котлетите жилави.

• Грис или овесени ядки. След като добавите няколко супени лъжици брашно или овесени ядки към каймата, оставете я за 20-30 минути, за да набъбне масата добре. Едва след това можете да започнете пърженето.

• Сурови зеленчуци. Това могат да бъдат картофи или тиквички. Обелете продукта, настържете го на едро ренде, изстискайте излишната влага и го смесете с каймата. Зеленчуците ще направят котлетите не само по-сочни, но и по-малко калорични, тъй като могат да заменят както яйцето, така и хляба в ястието.

Трик 4: Направете пюре с миксер

Картофеното пюре е една от най-популярните гарнитури, но не всеки знае как да го приготви правилно. Например, много домакини мачкат пасират варени картофи и то става като лепило. 

Опитните готвачи съветват да използвате не само преса, но и миксер. След като картофите се сварят, отцедете водата и ги подсушете леко на все още горещ котлон. След това сложете парче масло в тенджера, разклатете го леко, така че да се разпредели равномерно върху парчетата картофи, и след това ги намачкайте малко с преса.

Защо трябва да увивате хляба в кухненска хартия и още 7 кулинарни трика, които трябва да знаете

Готово ли е? Сега можете да се заемете с миксера. Няколко минути ще са достатъчни, за да приготвите крехко и ефирно картофено пюре с равномерна консистенция без ни най-малък намек за бучки. 

Трик 5: „Освежете“ хляба с помощта на микровълновата фурна

 Защо трябва да увивате хляба в кухненска хартия и още 7 кулинарни трика, които трябва да знаете

Купили сте хляб, направили сте сандвичи няколко пъти и сте забравили за него? не го изхвърляйте, а го освежете. Ето няколко начина да направите това:

• Микровълнова фурна. Откъснете няколко парчета кухненска хартия, намокрете ги с вода, увийте всяка филия хляб и я сложете в микровълновата за 10-12 минути, като настроите най-високата мощност. Този трик обаче няма да работи с цял хляб.

Тостер. Ако хлябът, нарязан на парчета, е изсъхнал, го съживете с тостер. Увийте филийките във влажна кърпа, както в предишната стъпка, загрейте ги в микровълновата за десет секунди и след това ги сложете в тостера на режим 1. Благодарение на микровълновата фурна, трохите на хляба ще се върнат към първоначалната си текстура, а тостерът ще му придаде златист цвят и апетитна хрупкавост.

Фурна. За цял хляб е подходящ следният метод: поръсете го с вода, така че хлябът да се навлажни от всички страни, увийте го във фолио, сложете го върху тава за печене и го сложете във фурната. Настройте температурата на 150 градуса и таймера на 10 минути. Това време трябва да е достатъчно, за да омекне с помощта на пара.

Трик 6: Сгъстете соса с брашно

Ако сосът е твърде рядък и не знаете как да го „сварите“ до правилната консистенция, обикновеното брашно ще помогне. Изсипете няколко супени лъжици в тигана, така че да покрие равномерно дъното, сложете го на котлона и пържете до златисто кафяво. Важно е бъркайте брашното непрекъснато, за да не загори. След това го изсипете в соса на тънка струя, като внимателно разбърквате сместа. За да направите готовия сос по-деликатен, смесете брашното с масло в съотношение 1:1. 

Можете също да използвате масло, заквасена сметана или меко сирене, за да го сгъстите. Първата съставка е подходяща за бешамел, а втората за тартар или гъбен сос. За да се получи всичко, вземете малка купа, сложете няколко супени лъжици сос в нея и добавете малко заквасена сметана или сирене. Разбъркайте добре и след това смесете с останалата маса. Що се отнася до маслото, то трябва да се сложи директно в тигана със соса - една или две супени лъжици ще са достатъчни.

Трик 7: Запържете чесъна след лука

В рецептите често се казва, че чесънът и лукът трябва да се добавят заедно в тигана. Всъщност това е грешка. Чесънът се готви много по-бързо и в резултат на това, когато лукът придобие само златист оттенък, той вече е изгорял и горчив. Затова не бързайте да го слагате в тигана. Загрейте съдовете, налейте растително масло, сложете нарязания лук, изчакайте, докато стане прозрачен, и едва след това добавете чесъна, нарязан на парчета или прекаран през преса. Готвенето ще отнеме няколко минути.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...