Как да промените спалнята, за да спите по-добре

Как да промените спалнята, за да спите по-добре

Ако сте сред милионите хора, които имате проблем със съня и не успявате да си починете пълноценно, следващите съвети са за вас.

Как да съхраним вещите си в спалнята

Ако не разполагате с достатъчно място за съхранение на вещите си, то можете да пригодите за това мебелите в спалнята....

10/03/2020

От ElleDecor се обърнаха към двама експерти по дизайн  - Джесика Шоу от американската дизайнерска фирма Turett Collaborative и Елиза Харис, творчески директор на Sister Parish Design и внучка на известния американски декоратор Sister Parish. Техните полезни съвета ще помогнат на всеки, който има проблеми със съня, да превърне спалнята си в наистина спокойнo място

Купете спално бельо, което е подходящо за климата и сезона.

Спалня с гардероб под нея

И преди сме ви показвали легла, които могат да бъдат използвани като гардероб.Днешният т. нар. контейнер е дело на Di...

29/05/2016

Доброто спално бельо е ключът към добрия сън. Сега е есен, така че трябва да се погрижите за закупуването на по-топли, удобни комплекти, например, изработени от рейнфорс. Същото важи и за одеялата: за есенно-зимния сезон е по-добре да купувате специални, по-топли, например с пълнеж от пух  - особено ако в стаята ви има течение или къщата е лошо отоплена. Ако вашият матрак няма "зимна" и "лятна" страна, вземете зимен горен матрак, който ще ви осигури топлина през студения сезон.

За по-топлите райони и летния сезон купувайте чаршафи от лен или бамбук. Те са по-дишащи от сатен и ще поддържат хлад.


Pexels.com

Оправяйте леглото си всяка сутрин

Тази проста ежедневна задача подсъзнателно казва на мозъка, че е време да се подготвим и да започнем деня. В допълнение, спретнато оправеното легло помага да поддържате стаята подредена и ви предпазва от изкушението да подремнете отново за няколко минути, нарушавайки цялата ви рутина. Но в края на деня ще бъдете двойно доволни да легнете в красиво оправено легло и тялото ви ще се настрои за здрав сън.

 
Снимка: Unsplash.com

Използвайте етерични масла преди лягане

Доказано е, че етеричните масла насърчават съня и релаксацията. Най-добрите аромати са евкалипт и лавандула, затова може да ги използвате винаги преди лягане. Включете ароматерапията в рутината си преди лягане, като използвате спрей за възглавници, ароматизирани свещи или дифузери.

„Включете“ фън шуй

Във Фън Шуй се обръща голямо внимание на подреждането на мебелите, за да се осигури хармония и благоприятно разпределение на енергиите във вашия дом. И спалнята не е изключение. Поставете леглото така, че вратата да се вижда от леглото, а таблата или облегалката да лежи върху празна стена. Освен това се уверете, че има свободна пътека от двете страни на леглото, за да създадете баланс. И най-важното е, че в спалнята не трябва да има неща, които отвличат вниманието от съня, като телевизор. Във всичко тук трябва да цари хармония и всичко - от цвета на стените до спалното бельо - трябва да създава настроение за релакс.

 
Снимка: Unsplash.com

Забравете електрониката

Смартфони, таблети, телевизори – всичко това се превърна в неизменна част от живота ни, но нямат място в спалнята. Важно е да изключите цялата електроника преди лягане, защото синята светлина от екраните може да наруши производството на мелатонин в тялото ни. Така че правило номер едно: не гледайте телефона си преди лягане! И вместо будилник на телефона си или електронен часовник със светещи цифри, използвайте обикновен аналогов будилник - така нищо няма да наруши съня ви.


Снимка: Unsplash.com

Закачете затъмнени, затъмняващи завеси

Важно е стаята да е тъмна, когато си лягате, а плътните завеси вършат чудесна работа. Затварянето на завесите всяка вечер помага да блокирате цялата външна светлина, но също така се превръща в ритуал за вас, сигнал към тялото ви, че е време да преминете в „режим на сън“.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...