Как да обзаведете спалнята за по – добър сън?

И как да се чувстваме по - добре в нея

956

Прекарваме много време в леглото. Една трета от нашия живот, за да бъдем точни. Но дори да сте стриктни и да отделяте по осем часа сън нощ, това не означава непременно, че имате качествен сън.

Истината е, че нашите спални имат силата да подобряват или да нарушават качеството ни на сън. За да получите най-добрият и качествен сън, ви предлагаме няколко съвета и препоръки на лекари и интериорни дизайнери, които ви гарантират пълноценна и незаменима почивка.

Поддържайте чисто

Чистата и спокойна спалня е предпоставка за по-добър сън и по-здравословен живот. Според доктор Майкъл Бреус, когато влизате в една стая, това, което окото ви вижда, всъщност може да определи дали ще спите леко. Така че, ако има купчина пране на пода на леглото си или на документи, разхвърляни по нощното шкафче, вероятно ще ви дразнят и ще влошат качеството на съня.

Освен това, неотдавнашно проучване, проведено от университета "Св. Лорънс", показва, че хората, които имат навик да трупат всякакви неща и да живеят сред много неща, са изложени на много по-голям риск от сериозни проблеми със съня.

Оправяйте си леглото

Не сте сигурни откъде да започнете? Какво ще кажете за това да започнете да си оправяте леглото? Това не само ще допринесе за по – добрия вид на спалнята, но има дисциплиниращ ефект. Например нюйоркският терапевт Сюзън Ламбърт е открила, че някои от пациентите й, които са имали навика да оправят леглото си всяка сутрин, са започнали да показват по-положителни чувства. И да бъдем честни – какво по – хубаво да започнем деня си с подредено и оправено легло.

Приглушете светлината

Понякога мозъкът ни се нуждае от сигнал, че е време да преминем в режим на заспиване. Ярките светлини ни карат да бъдем бдителни, така че спалнята ви трябва да има мека светлина, която да пуснете един час, преди да заспите. Но дори когато светлините изгаснат, светлините от екрана на смартфона могат да влияят. Затова експертите съветват да държите  електронните устройства на разстояние най-малко на 5 метра от леглото си и да ги избягвате преди сън. Ако имате възможност, инвестирайте в затъмняващи завеси, за да избегнете светлините отвън.

Регулирайте температурата

Случва ли ви се често да се будите потни през нощта? Експерти препоръчват да спите на температура между 19 и 21 градуса. Тялото има способността да регулира температурата  и ще се нагоди според градусите. Инвестирайте в качествени матрак и завивки от естествени материали, които ще помогнат за постигане на пълен комфорт.

Изберете правилните цветове

Вярвайте или не, цветът на вашата спалня може да е причината да имате проблеми със съня. Вече знаем, че спим най-добре, когато се чувствате комфортно. Специалистите определят синият цвят като най-подходящ за спалнята, защото поради своето успокояващо действие, но и заради рецепторите в ретината на очите, които са най-чувствителни към синьо и са отговорни за предаването на информация към онази част от мозъка ви, която регулира ритъма на Вашето тяло, кръвното налягане и сърдечния ритъм. Така че, когато очите ви видят успокояващ цвят като синьо, естественият ви ритъм се забавя, което води до по-добър нощен сън.

Внимание към леглото

Спалнята е вашето светилище, така че леглото трябва да е в центъра на стаята. Ако е възможно, центрирайте го срещу стената, диагонално към вратата. Изберете рамката или таблото, привличащи вниманието, за да подчертаете леглото като център на вниманието и чаршафи с неутрален цвят, за да предизвикате чисто, чисто и успокояващо настроение.

Свеж въздух

Ароматът на лавандула е най-подходящ за дълбок сън. Капнете няколко капки върху сухи листа или в чаша вода. Избягвайте аерозоли, защото могат да причинят алергии. 

Сподели: