Как да направите спалнята по-удобна и комфортна?

Как да направите спалнята по-удобна и комфортна?

Събуждането в комфортна и приветлива спалня може да даде тон на целия ден. Ако в стаята има атмосфера, която ви кара да се чувствате свежи и спокойни, това няма как да не окаже влияние върху ежедневието. Или пък вечер да ви даде онази неповторима релаксираща среда, която ще способства за пълноценния и зареждащ сън, от който тялото се нуждае.

Но модерната спалня днес вече не е просто стая за сън. Това е пространство, което ни дава усещане за сигурност, за отмора, това е нашия оазис за възстановяване. Или пък любимата стая, в която да изпробваме дрехите, да подготвим тоалета си. А защо не и да се сгушим вечер с хубава книга и чаша чай?

Но за да превърнем спалнята именно в такова място, има няколко компонента, на които трябва да обърнем внимание.

1. Осветлението

Осветеността на стаята може да окаже огромна разлика в цялостното ниво на комфорт. Изборът на мека светлина вместо ярки, силни светлини е предпоставка за по – спокойна обстановка. Добре е да сложите димери, с които да контролирате наситеността и яркостта на светлините, а що се отнася до телата, помислете за вариант, в който да са на няколко места, за да има регулярно разпределение.

2. Килим

Няма значение дали спалнята е с паркет или дървен под, но хубавият килим е отличен начин да добавите текстура и цвят към спалнята. Освен това създава неповторим комфорт на краката.  

3. Възглавници

Декорацията с възглавници е друг начин да създадете комфортна атмосфера в спалнята. Но тук бъдете умерени не претрупвайте леглото, сложете три или пет и съчетайте с останалия декор. Можете също да смесвате и съчетавате различни цветове и дизайн на възглавници, за да добавите акцент на стаята.

 4. Стратегическо позициониране на мебелите

Мебелите в спалнята са доста деликатна тема. Уверете се, че не претрупвате стаята, защото това може да доведе до стресираща, неорганизирана среда. Затова и разположението им трябва да бъде практично, функционално и приветливо. Гардероб, нощно шкафче и скрин са оптималният вариант, а ако имате по – голяма спалня, може да си позволите тоалетка и пейка, или люлеещ се стол.

5. Качествено спално бельо

Наличието на хубаво спално бельо е гаранция за комфорта в спалнята. Това е може би най-важният компонент за вида, но и за качеството на съня. Изберете висококачествени, меки материи, които да отговарят на сезона. Не забравяйте и матрака – той е инвестиция, за която не трябва да се скъпите.

6. Вдъхновяващи/успокояващи произведения на изкуството

Произведения на изкуството или декорация, която е вдъхновяваща и успокояваща, ще помогне да създадете релаксиращия тон, който търсите. Изберете такива картини и аксесоари, които ви описват и които ви карат да се усмихвате когато ги видите.

7. Текстил

Една стая не е пълна, ако няма пердета. Именно те са онзи малък и понякога (не)забележим детайл, който прави атмосферата и създава усещането за уют. Но пердетата могат да бъдат и повече от това. Те помагат за намаляване на шума, добавят цвят, текстура, а ако изберете по – плътни модели, служат и като защита от сутрешното слънце.

8. Помислете за цветовете

Определени цветови схеми и нюанси могат да добавят или намалят нивото на комфорт в спалнята. Въпреки че едно мнение, дали тъмните нюанси или ярките цветове са по-подходящи, стремете се към последователност и съчетавайте тоновете с декор и материали, които допълват атмосферата.

Готови ли сте да направите вашата спалня по-комфортна? Започнете трансфомацията сега!. 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...