Златни правила при премахване на петна

Златни правила при премахване на петна

Капването на мастило върху бялата ви риза, разливането на червено вино върху любимата ви рокля или сокът на детето върху светлия килим е изнервящо преживяване. Може да ви се стори, че трябва да се състезавате с времето, за изчистите успешно петното, но не винаги времето е от съществено значение за премахването на петното, важно е също да не влошавате.

Как да изчистим мазните петна от вратичките на кухнята

Мазните петна се появяват незабелязано и се наслояват по повърхността  на шкафовете. И макар да са незаележими т...

22/04/2016

Ето защо ви предлагаме няколко златните правила, за да се справите бързо с бъркотията.

1. Действайте бързо – изстържете твърдите частици с тъп нож и попийте течностите с абсорбираща хартия. Никога не почиствайте петна с гореща или топла вода, тъй като петното може да се фиксира.

Полезни съвети за премахване на петна от дрехите

Как да се справяме с петната? Всеки си задава този въпрос доста често, защото появате на петно върху дрехата е въпрос...

25/01/2018

2. Винаги почиствайте петна от протеини, като мляко или кръв, със студена вода.

3. Не мокрете прекалено– малки, чести нанасяния работят много по-добре.

4. Попивайте, не търкайте – търкането може да разнесе петното и да повреди тъканта. Вместо това работете отвън към центъра.

5. Където е възможно, поставете абсорбираща хартия върху петното и работете върху долната страна на тъканта.

 

6. Не слагайте сол върху петна от червено вино. Това е мит! Солта ще закрепи петното трайно в тъканта и може да я повреди. За най-добри резултати използвайте специализиран продукт за премахване на петна от червено вино, но при спешни случаи изплакнете с газирана вода.

7. Никога не бършете петна на маслена основа , като масло или майонеза, с вода, защото тя може да фиксира петното. Изстържете всички остатъци, след това нанесете метилов спирт и попийте с хартиени кърпи. При тъканите, които могат да се перат, натъркайте мястото с малко препарат за пране и изперете с прах. Върху коприна и вълна третирайте на място с деликатен препарат, след което изперете.

8. Прочетете инструкциите на продукта за премахване на петна и носете гумени ръкавици, винаги тествайте препаратите за премахване на петна първо върху скрита област, за да проверите тъканта за устойчивост на цветовете.

9. За повечето тъкани, които могат да се перат, третирайте предварително с препарат за отстраняване на петна и изперете с прах за пране за най-добри резултати. Но за коприна или вълна винаги използвайте препарат за премахване на петна и перилен препарат, специално създаден за деликатни тъкани.

10. Не третирайте петно върху тъкан, предназначена само за химическо чистене, по-добре го занесете на специалисти и кажете от какво е петното.

4 гениални трикa за премахване на петната

Забравете за почистване със спрейове, препарати и прахчета. Защото понякога най-ефикасните методи за почистване се кр...

17/02/2018
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...