Стъпка по стъпка към мечтания дом

Стъпка по стъпка към мечтания дом

Покупката на жилище е изключително важна стъпка и понякога е само веднъж в живота. Затова превръщането на празните стаи в дом е задача, към която трябва да подходите с внимание. Довършителните работи не са просто къртене, боядисване и мебелиране. Те са внимателно планиране, познаване на технологичните процеси, на качествените материали, наличието на отговорни и доверени изпълнители, синхронизация на доставки и дейности, ясен график и бюджет.

Ето как правилно да планирате и реализирате ремонтните дейности в новия си дом.

Проектиране и дизайн

Новият дом е бял лист хартия, което означава, че оттук нататък започвате да творите върху него. На първо място потърсете архитект или дизайнер, с когото да изготвите цялостната интериорна концепция. Така няма да се лутате, да се колебаете и да променяте детайли по време на самия ремонт. Уверете се, че проектантът разбира напълно какво точно искате и как си представяте вашия дом. Уточнете всички детайли – функционално разпределение, смарт системи, инсталации, осветление, цветове, видове настилки, санитарно оборудване, уреди, шкафове за съхранение, декоративни елементи, текстил и т.н.

Организация на ремонтните дейности

След като сте уточнили цялостния интериорен дизайн, потърсете опитни майстори, на които да възложите довършителните работи. С тях ще изготвите план за действие, график и бюджет. Търсете хора, с които можете спокойно и леко да обсъждате всички детайли преди и по време на целия ремонтен процес; които имат опит и ще ви дадат съвети.

Като част от фазата на планиране трябва да обмислите дали има работа, която искате да свършите сами и какво ще възложите на външни изпълнители. Договорете ясен график на работите, така че всички, участващи в проекта, да са в крак с времевите рамки. 

Бюджет и финанси

Колко ще струва ремонтът на вашето жилище зависи от множество фактори - квадратура, материалите, които ще вложите, сложност на технологичните процеси, часовете работа, доставки, транспорт.

Бюджетът ще бъде повлиян и от непланирани разходи, които винаги възникват по време на ремонт. Уверете се, че имате яснота за цената на всяка задължителна дейност – от ВиК и ел инсталациите, през сухото строителство, до новите радиатори, уредите и текстила. Винаги имайте заделени средства за допълнителни дейности. 

Ремонтни дейности

Имате детайлен интериорен проект, направили сте график, осигурили сте средства, имате майстори. Откъде да започнете? Последователността на работа е от изключително значение. Експертите съветват да започнете с промените в разпределението – събаряне на стени и изграждане на нови, промени в ел и ВиК инсталациите, смяна на тръби и кабели. Едва тогава стените са готови за шпакловка, а подовете за замазка. Сега е моментът да се включат и майсторите по сухо строителство с изграждането на окачените тавани и другите проектирани детайли. 

Паралелно с работата по стените трябва да върви ремонтът на санитарите помещения. Преди да започне полагането на фаянса и теракота в мокрите помещения, задължително трябва да се положи хидроизолация. Едва след като сте приключили с банята и полагането на гранитогреса в цялото жилище и след като сте почистили, можете да преминете към боядисване на стените.

Следват монтажите на санитарно оборудване, на ламинат, врати, мебели, кухня и уреди. Накрая се монтират ел. ключове, контакти и осветителни тела. Следва цялостно почистване и едва тогава идва ред на картините, пердета, застилането на килимите, внасянето на меката мебел, възглавниците и декоративни елементи. 

И ето – вашият дом е готов. На хартия нещата изглеждат лесни, но истината е, че паралелното управление на процесите при ремонт на жилище изисква изключително добро познаване на технологиите, материалите и спазване на последователността на действие. Качествените довършителни работи зависят от дейността на всеки един от майсторите, които са ангажирани. 

Най-добре е да се доверите на фирма, специализирана в цялостен ремонт на жилища – така ще спестите време, средства, главоболия. Експертите на „Планекс Инвест“ могат да ви помогнат във всеки един етап от създаването на новия ви дом – от проектирането, през ремонтните дейности до обзавеждането. Те ще бъдат ваш доверен и отговорен партньор. Вижте какви услуги предлагат на www.planexinterior.bg или се свържете директно с тях на 02 958 1001 (София) и 052 600 936 (Варна). 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...