Съвети за бързо премахване на мръсотията и бъркотията

Споделени от опитни домакини 

10663

От премахване на пръски кетчуп до забавен начинза почистване на килима - почистването не трябва да бъде скучно или да отнема много време. Вместо това може да се превърне в приятно занимание, оставяйки дома ви супер чист. И всичко това само с няколко трика.

10 трика за бързо почистванеИдеи, които ще направят живота ви по – лесен  

За чисти под без ивици използвайте система с двойна кофа. След като минете с мопа с препарат, повторете с чиста вода.

Ако подът е камък или теракота, минете с мокър моп, а след това забършете, движейки мопа в една посока.

Малко познати трикове за бързо почистване на домаСъвети са блестящи резултати

За съдомиялна машина, по която има остатъци от твърда вода, използвайте препарат за отстраняване на петна от ръжда. Един цикъл и резултатите са невероятни.

За упорити зони като ваната, поръсете малко сода за хляб, оставете да престои 5 минути и леко разтрийте.

За премахване на петна от вода, използвайте за крановете восъчна хартия.

Почиствайте с прахосмукачка по обратния начин, който са ви учили. Не започвайте от най-отдалечената част на стаята (или килима), а първо да почистете зоните с висок трафик, след това да се придвижвате до ъглите и да се изсмуквате. По този начин можете да почистите най-натоварените места два пъти.

За да забършете щорите си, вземете парцал от микрофибър, навлажнен с препарат за прах и избършете предната и задната част. Понякога обаче прахът е залепнал и щорите остават мръсни. В този случай ги свалете и накиснете в топла сапунена вода.

За да почистите вентилаторите на тавана, поставете калъфка за  възглавници върху остриетата и след това я плъзнете. Това ще помогне за задържане на праха и отломките вътре в кутията.

За премахване на тъмно оцветено петно от килима, оставете първо да изсъхне. Смесете оцет, топла вода, малко веро и не избелващ препарат. Изсипете малко върху петното, попийте и повторете, докато избледнее. След това нанесете малко количество лакочистители леко разтрийте горната част.

За да се отървете от почти всяко петно от дрехи и килими, използвайте разтвор на веро и водороден прекис 1: 2. Това е особено полезно ако имате кучета или котки, които правят бели.

За да премахнете мастило от дивана, сложете хартиена или памучна кърпа, напоена с водка. Попивайте петното, не го търкайте.

За петна от твърда вода на врати на душ кабината, използвайте паста за зъби. Нанесете я върху петната и търкайте с кръгови движения.

За  чисто огледало за баня използвайте оцет. Отначало мирише неприятно, но ще се отървете  от ивиците.

Опитайте се да почиствате отгоре надолу и вървете по ред, когато работите в банята. Налейте почистващ препарат за тоалетната, оставете го да престои, докато почиствате душа и ваната, махнете боклука и почистете кошчето, огледалата, мивките и плотовете, след което завършете с тоалетната. Изпрашете праха от стойката за тоалетна хартия и стелажите за кърпи, почистете ключовете за осветление и дръжката на вратата, след което избършете пода.

За да премахнете изцапаната фугираща смес между плочките, смесете сода за хляб и оцет. Нанесете върху плочките за 20 минути и след това го изтъркайте със стара четка за зъби.

За да почистите ваната без да търкате, използвайте смес от топъл оцет (с киселинност най-малко 10%) и веро. Първо, загрейте оцета за 2-3 минути в микровълновата фурна, след което след като се охлади малко, го смесете с веро в спрей бутилка. (съотношение 60:40). Напръскайте върху ваната и съседните мебели, оставете да престои 30 минути и просто изплакнете.

За да почистите старите плетени столове, използвайте метална четка и веро. След това изплакнете с вода и изтъркайте още малко.

Кетчупът прави месинговите съдове блестящи.

Ацетонът ще премахне боята от огледалата и прозорците.

Ако сте разлели восък, сложете ледени кубчета върху него, оставете за малко, след което махнете восъка, като използвате нещо остро.

6 съвета за почистване на праха у домаОт прашния абажур до рамките за снимки, всичко ще засияе  
Сподели: