Пролетната магия на Рупите

Чудесна идея за уикенд дестинация

3177

Макар и все още не в пълния си блясък, пролетта дойде, а след изминалата година повече от всякога имаме нужда да бъдем сред природата и да не забравяме, че не трябва да приемаме това за даденост.

Със затоплянето на времето през месеците април и май Сандански се превръща в една от най-предпочитаните дестинация за почивка на много българи по различни причини.

Някои предпочитат спа хотелите, а други - чистия въздух и спокойствието и зеленината му.

Градът е разположен в подножието на Пирин планина, като са намира само на 160 км южно от София.

Въздухът в Сандански е с най-ниското съдържание на алергени в България и с най-високи естествени лечебни свойства. Градът е известен като балнеокурорт. В община Сандански има над 80 извора с температура 42 – 81°C, а в района на града са около 20. 

Ако пътувате на юг от София, може да спрете за лека почивка и освежаване на бензиностанцията на Газпром на няколко километра след Благоевград, която разполага с детска площадка, магазин, ресторант и Wi-Fi интернет.

Днес обаче ще обърнем по-конкретно внимание на едно от задължителните места за посещение около Сандански, независимо дали почивате в града или по някаква причина сте в района - това е живописната местност Рупите.

Тя се намира в землището на село Рупите на около 8 км от Петрич и близо 20 км от Сандански. Там последните години от живота си прекарва ясновидката Вангелия Гущерова, позната на всички като баба Ванга.

Тя започва да посещава Рупите още през 50-те години на миналия век, но се заселва трайно през 80-те.

В местността Рупите е изграден комплекс „Ванга“. Началото му е поставено през 1970 г. с построяването на нейната скромна къщичка през 1970 г. и на храма „Света Петка Българска“, който е завършен през 1994 г.

 

След смъртта на пророчицата на 11 август 1996 г., по идея и инициатива на Димитър Вълчев – почетен председател на фондация „Ванга“, е създаден комплекс „Ванга“.

Комплексът е с площ от 230 дка, а изграждането му продължава в периода 1997 – 2014 г.

 

Посещението е безплатно, а в комплекса има и безплатен паркинг за автомобили и автобуси.

Около църквата има изграден манастирски комплекс, който включва 12 стаи с 30 легла, ритуална зала за кръщения и изложбена зала, в която са подредени снимки и вещи на пророчицата.

Точно до храма се намират и камбанарията, и гробът на пророчицата. До него има и магазинче, в което се продават книги за Ванга, икони и сувенири.

 

Можете да се помолите в храма, който от 2003 г. е един от 100-те национални туристически обекта и да пуснете своето листче с молитва.

Ако искате да усетите душевното спокойствие и различния енергиен заряд, който носи това място, може би е най-добре да го посетите в делничен ден и в малко по-ранен час, преди да са започнали да пристигат автобусите. 

От храма на Ванга се вижда и впечатляващият мемориален мраморен кръст, който е издигнат по заръка на пророчицата в памет на загиналите при изригването на вулкана Кожух.

 

Възвишението Кожух е част от останките от полуразрушения конус на Кожух - последния вулкан, изригнал по нашите земи. Според геолози Кожух е напълно угаснал и няма вероятност да изригне отново.

  

Кръстът е направен от мраморни плочи, които са подредени в скалата така, че посетителите да могат да се изкачват по него. Идеята на скулптора Иван Русев е изкачвайки многото стъпала, човек символично да повтори пътя на Христос към Голгота.

Минералните извори в местността Рупите, част от които са и в пределите на комплекс “Ванга” (влизането в тях обаче е забранено), са с температура на водатa 75 градуса и според мнозина имат лечебни свойства.

  

Друг интересен факт за Рупите е, че там е построена първата българска орнитологична станция, в която се изучават и опръстеняват мигриращите птици.

Ако пътувате с деца, те в никакъв случай няма да скучаят.  В парка има изграден зоокът, обитаван от токачки, гълъби и пауни, някои от които особено гръмогласни.

 

В някои от езерцата пък плуват рибки и водни костенурки.

 

До езерцата има тревни площи за отдих.

В парка на комплекса има над 7 000 дръвчета и други растителни видове, които са изключително добре поддържани.
Сподели: