Плодът, който помага за добрия сън

Плодът, който помага за добрия сън

Те обикновено са храна за закуска или преди обяд, за да дадат малко енергия… но какво ще кажете за съчетаването на банан с любимия ви чай преди лягане? За всеки, който предпочита бананите вместо друг плод, ето причина да се насладите на плода вечер: бананите могат да ви помогнат да получите по-добра, по-дълбока нощна почивка, благодарение на уникалния коктейл от този плод за насърчаване на съня хранителни вещества.

Първо, бананите са мощен източник на пребиотици. Тези растителни влакна подхранват здравите бактерии в червата ви, като насърчават всичко - от по-добро стомашно-чревно здраве до по-добра мозъчна функция.

Но бананите също са естествени антидепресанти, според изследване от 2017 г., публикувано в Frontiers in Behavioral Neuroscience. Доказано е, че диети, богати на пребиотици, могат да помогнат за задържане на симптоми като стомашни проблеми по време на по-напрегнати моменти.

Как бананите включват вашия хормон на съня

Някои хранителни вещества, открити в бананите, помагат, за да подготвят тялото ви за дълбок, възстановяващ сън. Триптофанът е аминокиселина, от която човешкото тяло се нуждае, за да произвежда мелатонин, хормонът, който ни помага да заспим - а в бананите има много от нея. Доказано е, че храните, съдържащи триптофан, подобряват почти всички показатели за качеството на съня, според изследване от 2020 г., публикувано в Nutrients. И докато учените знаят, че витамин B6, намиращ се в бананите, помага на триптофанът да произвежда мелатонин, двете може също да работят заедно, за да намалят събужданията през нощта, според клинично проучване, публикувано в Minerva Pediatrics.

Много хора страдат от дефицит на магнезий, минерал който има основна роля в нарушенията на съня.

С почти 10 процента от дневната ви нужда от магнезий, налични в един банан, приемът преди лягане може да ви помогне да го подобрите. 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...