Петте най-често задавани въпроса за отоплението на дома

Какво трябва да знаем преди да изберем?  

2380

Когато говорим за комфорт у дома и опазването на околната среда, няма място за компромиси. И едното не трябва да бъде за сметка на другото, а да вървят ръка за ръка. Това означава, че отоплението, охлаждането, вентилацията и снабдяването с топла вода у дома трябва да са възможно най-ефективни, икономични и улеснени. И тук идва въпросът – как да сме сигурни, че сме избрали най-правилния начин за отоплението на дома, но без да жертваме комфорта и енергоефективността.

 За да ви помогнем да направите правилния избор, ще отговорим на 5 от най-често задаваните въпроси.

1. Как можем да спестим енергия, но и да опазим околната среда и да не нарушаваме бюджета си, със съществуващата отоплителна система?

На първо място помислете как може да намалите консумацията на енергия, например през деня, когато не сте в къщи. Тогава не е необходимо да поддържате висока температура в помещенията, затова намалете мощността на отоплителната система и спестете енергия и пари. А когато сте вкъщи вечер или през уикендите, в стаите, които използвате рядко, температурата не е необходимо да бъде толкова висока, колкото в тези, които обитавате постоянно. За това, намалете мощността в първите.

Интересен факт е, че поддържането на малко по-ниска температура в спалнята е полезно. Отварянето на прозорците води до големи загуби на енергия, но пресният въздух наситен с кислород е жизнено важен и няма как да избегнете тази загуба. Ако имате възможност за реновация обаче, може да интегрирате комфортна вентилация с рекуперация в дома си, която да се грижи за необходимото количество пресен въздух, без да губите енергия с отваряне на прозорците.

Консумацията на топла вода в дома също е важно перо в разходите на енергия. Може да ги оптимизирате, като например използвайте душ вместо да пълните вана.

2. Как да разбера каква нова система за отопление е подходяща за мен?  Кои са нещата, за които трябва да помисля?

Една модерна отоплителна система трябва да бъде интелигентна, да включва при възможност използването на възобновяеми енергийни източници и да постига оптимална ефективност от дадения енергиен носител. Какво означава отоплителната система да бъде интелигентна? Тя може сама да оптимизира ефективността си и да намалява разходите на енергия. Това е възможно, ако контролната система позволява програмирането на редовен дневен или седмичен график, ако позволява контрол и настройка от разстояние чрез интернет. Има и системата, която сама следи прогнозата за времето и на базата на нея оптимизира режима си на работа и регулира текущите температурни стойности, което пести енергия. Точно такива са новото поколение котли и термопомпи, соларни системи и вентилация от Hoval. Заедно с интелигентната контролна система TopTronic®E те правят постигането на комфорт в дома по-лесно от всякога до сега. 

 

3. Разбирам, че днес е почти задължително да имаме модерна контролна система, особено ако искам, комфортна топлина и мисля за природата. Но какви са начините да пестим пари и да поддържаме разходите си за отопление под контрол?

За да може да пестим средства и енергия, трябва да можем да контролираме системата си в реално време, да следим нейната ефективност и да получаваме анализи на разходите. Всичко това е възможно чрез използването на интелигентната контролна система TopTronic E с всички съоръжения от Hoval. С нея получавате пълна информация за работата на системата и на база на това, може да я оптимизирате. Можете да настроите най-ефективния и в същото време икономичен режим спрямо вашите конкретни нужди чрез изключително опростено меню и достъп от всяка една точка от мобилния ви телефон или компютър. Контролната система Hoval TopTronic® E позволява и на ОВК системата в дома ви да се свърже и с интелигентните мрежи за сградни автоматизации.

4. Какви са ползите от избора на новото поколение отоплителни системи от Hoval? 

С нея може да регулирате мощността на отоплителната система директно от съоръжението, от дисплея на стайния контролер (например в хола), от лаптопа си или компютъра, и чрез смартфон, където и да сте. Със системата може да видите разпределението на температурата и консумацията на енергия не само като количество, но и като графика. Така например, ако знаете, че в даден ден ще се приберете у дома по-късно от обичайното, можете да намалите отоплението само с няколко кликвания от сматрфона си и ще спестите енергия. А ако вече имате изградена отоплителна инсталация с Hoval съоръжения, например газов котел, то много лесно може да надградите системата с покривни слънчеви колектори за затопляне на битова гореща вода, а контролът на новата соларна инсталация ще се регулира от вашия TopTronic® E, който вече е доставен с котела. Благодарение на това, цялата инсталация за отопление и топла вода ще бъде постоянно под контрол.

5. Ерата на интелигентно отопление идва.  Дали новото поколение котли и термопомпи от Hoval е достатъчно интелигентно, за да организира и собствената си поддръжка?

Ако има неизправност в системата, веднага се изпраща доклад в онлайн системата на Hoval.  Системата TopTronic® E информира незабавно, както крайния клиент, така и Hoval, че е необходим сервиз или профилактика на котела, термопомпата или някое от другите съоръжения в системата.

Сподели: