Кои са най-приятелските страни в света?

Кои са най-приятелските страни в света?

Независимо дали се местите да живеете или сте турист, е много по-лесно да се почувствате комфортно, когато хората в дадена страна са приветливи и приятелски настроени, с положително отношение към чужденци и други култури. А някои страни са много по-дружелюбни от другите. За да бъде ясно, „дружелюбието“ зависи изцяло от личния опит на всеки– напълно е възможно да се почувствате нежелан в приятелска страна или добре дошъл в неприятелска страна, в зависимост от конкретните хора, които среща. Въпреки това, когато се съберат достатъчно мнения и преживявания, може да се формират определени тенденции.

Уебсайтът InterNations провежда годишно проучване на емигранти, за да разбере кои страни са най-приветливи за експатите (Експат е лице, което по една или друга причина не живее в страната си) и чуждестранните пътници. Проучването измерва няколко показателя, включително лекотата на изучаване на езика, качеството на околната среда и системите за здравеопазване и колко дружелюбни са хората във всяка страна към емигрантите. Проучването от 2021 г. събра повече от 12 000 резиденти, които представляват 174 националности и живеят в 186 различни държави.

Ето резултатите за топ 10 на най-приятелските страни в света:

Тайван

Мексико

Коста Рика

Оман

Колумбия

Португалия

Индонезия

Гърция

Филипините

Бразилия

Някои популярни туристически дестинации като Обединеното кралство, Франция и Съединените щати попадат в редиците на недружелюбните или груби държави в проучването, като се нареждат съответно на 34, 42 и 29 (от 59). Класацията в това проучване се променя драстично в рамките на няколко години, тъй като много фактори значително повлияват на отношението на дадена страна към чуждестранни пътници или експати. Обединеното кралство, например, пада от 19-та най-приятелска страна, чак до 56-то място. Според някои хора Брекзит е повлиял на тенденцията. Някои от най-неприятелските страни за експатите са Швейцария , Австрия и Кувейт .

През 2021 г. Тайван се класира като най-приятелската и най-приветливата страна за емигранти в света. Според запитаните не само хората са приятелски настроени и гостоприемни, но се смята, че езикът е лесен за научаване - въпреки че огромен процент от местните също говорят английски. Нещо повече, Тайван е на първо място в категорията за качество на живот в продължение на четири години подред. 94% от анкетираните оценяват системата на здравеопазване като достъпна и 96% оценяват нейното качество положително, което обяснява защо Тайван също е на първо място по здравеопазване и благополучие. Най-слабата област на Тайван изглежда е качеството на въздуха, категория, в която той се нарежда на 29-о място, в средата на пакета. Тайван също се класира на първо място в категорията за работа в чужбина, като повечето емигранти изразяват задоволство както от работата си, така и от икономиката като цяло.

Най-малко приятелските страни в света

В долния край на скалата Кувейт заема 59-о място от 59 държави по отношение на дружелюбност и лекота на установяване. 46% от експатите казват, че не се чувстват като у дома си в местната култура в Кувейт (в световен мащаб само 20% от респондентите поддържат това мнение) и цели 44% смятат, че кувейтците са неприветливи към чужденците (в сравнение с 18% в световен мащаб). Присъединявайки се към Кувейт, близо до дъното, е Япония , която печели слаби резултати от емигранти, които казват, че езикът е труден за научаване и хората са мили, но не приемат чужденци в своята култура. Дания има същата репутация – хората са любезни към чужденците, но се държат резервирано.

Трябва да се отбележи обаче, че това са само най-ниско класираните държави от 59-те, включени в резултатите от тазгодишното проучване. Повече от 130 допълнителни държави не попаднаха в списъка — африканските страни изглеждат особено недостатъчно представени — и лесно биха могли да бъдат повече или по-малко приятелски настроени от включените.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...