Какво се случва с тялото ви, когато ядете банан всеки ден

Той е полезен колкото и ябълката

13293

Всички сме чували израза „една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“ , но се оказва, че ползите от един банан на ден могат да бъдат също толкова добри. Бананите са пълни с витамини и хранителни вещества и когато ядете банан редовно, те помагат за поддържане и подобряване на цялостното ви здраве. С други думи, яденето по един банан на ден е вкусен начин да останете здрави.

Важно е обаче да запомните да не прекалявате с дневния си прием на банани. Според Healthline трябва да се придържате към препоръката за един или два банана на ден, но не повече от това. Яденето на твърде много от тях, може да доведе до наддаване на тегло или до дефицит на хранителни вещества. И така, какви са ползите за здравето от похапването на банан?

За здравето на стомаха

Най-добрата храна за вашия микробиом е бананът. Плодовете съдържат устойчиво нишесте, което работи за увеличаване на производството на късоверижни мастни киселини - от съществено значение за здравето на червата.

Може да отслабнете.

Богати  на фибри и протеини, бананите ще ви заситят за по-дълго, въпреки че съдържат малко над 100 калории

За свежестта на кожата.

Това се дължи на витамините и минералите в тях, по-специално на мангана , който повишава нивата на колаген.

Ще повишите енергията.

Особено, когато се консумират преди или след тренировка, бананите могат да помогнат за повишаване на енергийните ви нива и да ви предпазят от усещане на умора през целия ден..

 

За здравето на сърцето

Бананите са богати на калий, но знаете ли, че той може да помогне за укрепване на сърцето ви? Повечето хора не консумират достатъчно калий в ежедневието си, което може да има пряко въздействие върху контрола на кръвното налягане и други компоненти на здравето на сърцето.

Ще подобрите зрението си

Наред с морковите, бананите съдържат витамин А, който работи за три неща, защитава очите ви, поддържа нормално зрение и подобрява зрението през нощта. 

Сподели: