Как да впишете яркия декор в интериора

За да бъде апартамента стилен и красив

417

Повечето модерни апартаменти обикновено са декорирани в минималистичен стил, който се характеризира с лаконизъм, простота и светли нюанси. За да не изглежда такъв интериор твърде скучен, дизайнерите съветват да го допълним с ярък декор. Ето как да го направите красив и хармоничен.

Правило 1: Използвайте неутрална основа

Най-лесно е да използвате ярки елементи, когато фонът е неутрален. Например, ако искате да сложите жълт диван в хола или да поставите масивна ваза в ъгъла, създайте около тях семпла основа. Това правило важи и за картини на стената, рамки за снимки и кутии на рафтове, отворени рафтове. Не забравяйте, че ако използвате ярки аксесоари, стените в стаята трябва да бъдат бели, пясъчни, сиви или други светли основни нюанси. Същото се отнася и за текстила и големите мебели .

Правило 2: Придържайте се към ритъма

Дизайнерите постоянно се фокусират върху факта, че ярките акценти задават визуален ритъм в стаята, който не трябва да се нарушава. Това означава, че обектите трябва да бъдат разположени по такъв начин, че погледът, преходът от един обект към друг, да следва права или проста геометрична траектория, в повечето случаи - нагоре и надолу.

Правило 3: Маркирайте със светлина

Ако някой ярък аксесоар заслужава голямо внимание (например картина), използвайте осветление, за да го подчертаете като основен акцент. Стенните и таванните тела са чудесни за това.  Ако искате да се съсредоточите върху книги, фигурки, вази, сложете ги на масата до прозореца. Можете също така да поставите настолна лампа наблизо, така че да ги осветява вечер.

Правило 4: Смесете различни стилове

В модерен скандинавски интериор, който предполага изобилие от светли нюанси и семпла обстановка, може да се сложите ярки завеси, ретро скрин или масичка за кафе, направена от куфар. Същото е и с класическия интериор - сред елегантните мебели в хола, които миришат на лукс, няма как да има сложите пластмасов стол. Но ако направите и акцентна тухлена стена в стил лофт, пространството определено ще искри с нови цветове.

Правило 5: Не прекалявайте

Много е важно да избягвате други ярки акценти. Привличащите вниманието и оригинални неща изглеждат хармонично изключително в минималистичен интериор. Акцентът трябва да бъде един голям обект или композиция от няколко малки. Ако това правило бъде нарушено, вниманието ще се разфокусира и духът на цялата картина ще бъде загубен.

Правило 6: Изберете необичайно място

Една проста, но не по-малко ефективна техника е поставянето на закачливи акценти на необичайни места. Например, всеки очаква да види снимка на стената, но ако е на пода в хола или на масичката до прозореца ще изненада мнозина. Дървеното гребло може да се използва като прът за завеси, а китарата може да бъде окачена на стената. В съвременния интериор често можете да видите просто стълбище, което се декорира и използва вместо рафт, а стол, прикрепен към стената, е рафт за книги. Затова включете въображението си и помислете как най-добре да подредите акцентите си така, че първо да изненадат.

Правило 7: Използвайте повтарящи се цветове

Много често един ярък акцент в светла стая създава дисхармония, тъй като се откроява силно и не се „поддържа“ от други предмети (например червени възглавници в монохромен интериор). Ако забележите, че това, балансирайте с вещи от същия нюанс. Можете да изберете съответстващи завеси, покривало за диван, килим или саксии. По този начин можете да създадете последователна композиция.

Правило 9: Не забравяйте симетрията

Много е важно да се спазват правилата за симетрия. За да направите предмета център на вашата стая, застанете на входа на стаята и погледнете стената точно срещу вас. Вашето зрение е линията на симетрия. Вляво и вдясно от него ще бъдат поставени мебели, но на самата линия оригинални и интересни детайли ще изглеждат подходящо. Ще се получи просто и с вкус.

 

Сподели: