Как да създадете приятен микроклимат у дома

Как да създадете приятен микроклимат у дома

Оптимална температура на въздуха

При студено време се старайте да поддържате 20-24 ° С, а през лятото - не повече от 25 ° Добре е да сложите термостат и да контролирате температурата с един бутон.

Hoermann.bg | Врати за дома и индустрията

Не отваряйте прозорците

Aко мислите, че къщата ще се охлади с отворени прозорци, грешите. Но в действителност пускате само горещ въздух в стаята. По-ефективно е да затворите прозорци и да включите климатика За да предотвратите проникването на слънчевите лъчи в апартамента, пуснете завеси или щори.

По-добре е да проветрявате стаята рано сутрин и късно вечерта, когато въздухът навън не е толкова горещ.

А ако няма климатик?

Използвайте вентилатор: поставете пред него съд с лед. Благодарение на него въздушният поток ще се охлади. Това е и чудесен начин за овлажняване на въздуха в апартамент. Ако имате овлажнител, използвайте го по-често - той също помага. Както и ежедневно мокро почистване на апартамента.

Сменете текстила

Ако имате килими у дома, по-добре ги махнете: те се нагряват много и събират прах.

Сменете спалното бельо с лен или памук: не е толкова горещо, за да спите, и позволява на въздуха да преминава добре. Също така в горещо време коприната е идеална.

Оптимално ниво на влажност

От излишната влага къщата е постоянно влажна, тапетите се подуват, а има и риск от алергии. Как да определеите нивото на влага? Оптималната влажност за хола според стандартите е 40-60%, за детската стая - 50%.

Проверете вентилацията

Ако в апартамента има течение, има опасност да се разболеете, а ако въздухът не циркулира, е трудно да се диша, обитателите се оплакват от има главоболие, натрупва се хронична умора.

 

Имате ли много прах

Откъде идва прахта? Не само от улицата, но и от обувки, плесени, бактерии…А как да се справим с нея? Може да сложите пречистватели на въздух с мощни филтри, но най-доброто правило е класическото генерално почистване веднъж месечно: избършете повърхностите с влажна кърпа, изтупайте килимите, измийте подове, перете плюшените играчки. 

За повече идеи ни последвай в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...