Как да обзаведем малко жилище с големи мебели

Как да вземем максимума от едно жилище, което е малко?

1411

Една от основните грешки на повечето хора, когато обзавеждат жилището си е фокусирането им върху функционалността на мебелите, а не върху дизайна. Истината обаче е, че не винаги малката мебел е практична. По-големите мебели също могат да бъдат доста функционални.

Всичко е възможно, стига да бъде обмислено и съчетано правилно. Всяка част и място от интериора е важна, когато обзавеждаме. Много е важно къде ще бъде поставено всяко едно нещо, било то картини, вази, маси, столове, бюфет, гардероб, кресло, табуретка и т.н.


Снимка:pexels.com

Ето няколко съвета, които ще променят разбирането ви относно обичайните правила за "малко жилище - малки мебели" и ще ви накарат да излезете от зоната ви на комфорт и смело да се впуснете в покупка на онзи мечтания диван, който винаги сте искали у дома, но сте смятали, че е прекалено голяма хапка за вашето пространство:

* Като за начало, е добре да изясните личната си концепция за стил и интериорен дизайн.
* Една от тайните за пресъздаване на по-голяма стая е мебелите да са повдигнати от земята, а избора на светли пастелни цветове за стените, тавана и някой от мебелите също допринасят за усещането за пространство у дома.
* Не се страхувайте да изберете по-големи мебели за малкото жилище. Всичко е възможно, стига да има балансиран избор.
* Голямата мебел е чудесен начин да спестите място, а в същото време ще може да съберете и много неща.
* Място за картини има във всяка една стая, това е ясно. Ако се доверите на избора си на по-голяма картина на стената със сигурност ще създадете чувство за пространство и в най-малката стая.
* Високите врати, придават илюзия за по-висок таван, а оттам повече пространство.
* Изобилието от осветление в една стая е задължително. Избора на повече осветителни тела и насочени нагоре гарантират простор.
* Не се страхувайте да сложите масата или дивана диагонално на стаята или по средата. Нека вашето място за живеене е удобно и комфортно, а не като дансинг в средата на стаята.
* Масивните, но не и тежки завеси спуснати до пода, които са със светли и приветливи цветове ще създават усещане за простор. А ако изберете завеси в същия цвят, като стената със сигурност ще придадете чувството за обем на помещението. Особено красиво и приветливо през по-топлите дни от годината, когато се отвори прозорец за проветрение на помещението и завесите да се повяват леко и с финес създавайки уют, лекота и комфорт вместо натруфеност и безпорядък.
* Един голям шкаф за книги до тавана е идеален да се спести място. Може да си мислите в началото, че е прекалено голям, но истината е, че ще събере доста неща и накрая ще сте доволни от това. Използвайте височината на стаята максимално.
* Избора на по-големи мебели, но по-малко на брой е истински начин да се спести място .
* Заложете на големи огледала. Ако те са разположени близо до прозорец, създават чувството за дълбочина и правят стаята много по-голяма. Огледалата на вратите на гардероба или на вратата на стаята също са страхотен избор.
* Използвайте мебели с по-чудат дизайн, тъй като повечето малки апартаменти са с формата на кутийка. Добавете извивки с помощта на мебелите. Така вие успешно ще разчупите пространството.
* Големия гардероб в спалното помещение е идеален начин да не се нуждаете от още няколко шкафа, които биха ви заели допълнително от пространството, което така или иначе нямате в излишък.

Да живееш в малко жилище, съвсем не означава да пренебрегнеш дизайнерските решения и да се нахвърлиш на малките функционални мебели, които служат за хиляди неща и всеки път трябва да бъдат преправени от маса на стол и обратното. Досадно, нали? Това е ненужно, особено когато сте наясно как да съчетаете всичко правилно и там където му е мястото.Големите мебели съвсем не са мит за малките пространства. Те са също толкова функционални и практични, колкото и останалите.
Сега отидете и смело си вземете онова хубаво и масивно кресло, което така желаете да притежавате в дома си от доста време!

 

Сподели: