5 неща, които не трябва да държите в мазето

И 5, които може да съхранявате там 

482

Мазето или избата е помещение, което има в много къщи и в повечето стари жилищни сгради. Това всъщност е чудесно място, което по стар български обичай използваме за съхранение на зимнина. И ако сте сред щастливците, които имат мазе у дома, най- вероятно освен буркани, държите там десетки, стотици вещи, които не използвате или поне такива, за които няма място. Но дали това е перфектното място за всичко?

Вижте пет неща, които не е добре да съхранявате в него.

Книги

Влагата е враг на хартията. Съхраняването на книги в мазето ги прави по-податливи на увреждане от вода, мухъл или плесен. Плюс това, може да бъдат нападнати от насекоми и вредители.

Не съхранявайте: Снимки

Влагата също може да унищожи снимките, да доведе до слепване и избледняване.

Не съхранявайте: мебели от дърво и мека мебел

Влагата в  мазето може да доведе до изкривяване и напукване на мебели от дърво, особено ако не са полирани. Особено, ако разполагате с ценни антики, помислете за по – подходящо място.

Не съхранявайте: Килими

Те могат да се превърнат в сигурно убежище за мишки и насекоми. Освен това влагата води до появата на мухъл или плесен.

Не съхранявайте: Електроника

Всеки, който е изпускал телефона си във вода, знае от първа ръка, че електрониката не се понася с влагата. Влажността във въздуха може трайно да повреди телевизори, телефони, DVD плейъри и други. Дръжте тези неща на сухо място.

Какво може да държите в мазето?

Празничнa декорациq

Коледа, Великден или рожден ден, няма причина да не оставите украсата в мазето. Просто опаковайте добре в хартия или кутии и ги занесете там.

Спортно оборудване

Тенис ракети, топки, колело, каски…. Всички тях може да държите в мазето, просто се уверете, че са почистени.

Вази, съдове и стъклария

Не всяка кухня разполага с достатъчно място за съхранение. Но няколко рафта в мазето може да ви решат проблем, просто занесете там излишните вещи.

Боя

Няма причина да не държите кутия с боя в мазето. Просто се уверете, че около нея няма източници на топлина или запалими течности.

Продукти за допълнително почистване

Ако нямате място за мопове, метли, прахосмукачки, които не ползвате често, мазето е добър избор.

 

Сподели: