Как да направим малкия дом уютен

Как да направим малкия дом уютен

Стратегиите, които успешно ще ни помогнат да превърнем всяко пространство в малкия ни дом в използваемо, са много. Избирането на точната обаче е същинско предизвикателство.

Подходът, използван от архитектите от Egue & Sets при изпълнението на дизайна в този испански апартамент, е простичък за изпълнение.

Апартаментът е обновен през 2015 година, а основната цел е да бъде постигната максимална пространственост. Архитектите постигат това, като премахват всички излишни стени и прегради.

Допълнително усещане за свобода на движенията е постигнато чрез контрастния под и избора на мебелировка.

Антрето води до мястото за общи срещи, което се състои от три части: гостна, трапезария и кухня.

Всичките в момента формират пряк визуален контакт към пода, липсват предишните стени и прегради. Масата за ядете е ситуирана между кухнята и хола и служи като визуална бариера, без наистина да прегражда зоните.

Като отклоним погледа си от тези три района, налице са още няколко дизайнерски елемента, които позволяват да се сътвори усещане за широко пространство.

Например, дизайна на плочките на пода. Различните модели указват ясно къде започва и къде свършва всеки от посочените райони – кухнята, трапезарията и хола.

Стените играят също толкова важна роля при очертаването на зоните. Откритите каменни стени предлагат на собствениците топлина, удобство и усещане на уют.

Стените в стил Омбре представляват начин да се добави цвят към декора.

Кухнята на свой ред е изпълнена в бяло и в минималистичен стил. Единственият елемент, който внася контраст са лавиците и кухненският плод. LED осветлението допълва атмосферата със свежест и яркост.

Подобна дизайнерска стратегия е използвана в спалнята. Омбре стена в два тона свързва по естествен път пространството между тавана и леглото. Получава се лек ефект на игривост. Останалата част от декора е изпълнена в бяло и простичко. Целта е да се избегнат разсевайщи елементи, все пак това е спалня – място за релаксация.

Омбре стените продължават да се появяват в този апартамент. Почти във всяка стая ще видите стени в два тона.

Употребата им е умишлена – да създадат акцент и да внесат цвят и характер на всяко помещение, без да се използва пространство.

Банята е чаровна. Подбран е отворен душ със стъклена преграда, която заема съвсем малка част от пространството. Отделено е комфортна площ за тоалетната и за мивката. И тук отново две различни подови настилки очертават границата между двете зони.

Овално огледало виси над мивката. То е обвито по страницата с кожа и плат. Придава елегантност и акцент на помещението. В допълнение тухленият мотив на стените подчертава усещането за комфорт, независимо от доминацията на белия цвят.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...