Как да изберем мебели за малка стая, така че да има достатъчно място за всичкo

Как да изберем мебели за малка стая, така че да има достатъчно място за всичкo

Основният въпрос, който възниква сред собствениците на малки апартаменти, е как да поставите всичко необходимо в малка площ. В крайна сметка искате удобен мек диван и просторни системи за съхранение и декор, който ще добави комфорт. Eто как да изберете правилните мебели за малко пространство, така че да се чувствате комфортно.

Съвет 1: Заложете на мебели по поръчка

Когато става въпрос за подреждане на малки стаи, всичко опира до липсата на пространство. Вземете например хола. В идеалния случай трябва да има диван, стойка за телевизор, библиотека и масичка за кафе. И някои хора също мечтаят да създадат малко работно място тук. Но къде да намерите място за всички тях?

Мебелите по поръчка са идеалното решение и ще помогнат за решаването на много от проблемите, свързани с обзавеждането на малки стаи. Това е моментът, в който определено няма да има досадни празнини, а и ще имате възможността за изработване на шкафове в нестандартна дълбочина.

Съвет 2: Проверете размерите

Преди да купите мебели, особено неразглобяеми мебели, трябва внимателно да измерите всички врати. Ще бъде жалко, ако поръчате и платите за диван, но той не влиза в коридора дори след като свалите вратата от пантите.

Съвет 3: Намерете компромис

Свикнали сме с необходимостта да купим диван в хола. Това е традиция или дори навик, но не е задължителен. Защо не поставите няколко малки стола вместо диван. Изберете мека мебел с минимална ширина, например 50-52 см, и я поставете до стена или пред телевизор. Такава зона за отдих ще се окаже много компактна, но не по-малко удобна.

Съвет 4: Изберете многофункционални артикули

В случай на малки пространства е по-добре веднага да разчитате на мебели, които изпълняват две функции наведнъж. Така че можете, първо, да спестите от интериорни елементи, второ, да заемете минимум място в стаята и трето, да управлявате компетентно наличното пространство. Например елегантната табуретка може да се използва не само като седалка, но и като малка масичка за кафе, нощно шкафче или поставка за саксии.

Съвет 5: Използвайте принципа на куклата

Ако често приемате гости, спортувате в хола или обичате да играете игри, които изискват много свободно пространство, трябва да изберете мебели според принципа на куклата. За да може шкафът да се побере в голямо отделение на шкафа, една маса може да се постави под друга и т.н. Така можете да освободите стаята по всяко време, оставяйки само най-необходимите мебели.

 

Забележка: Дайте предпочитание на мобилни интериорни предмети, по-специално на мебели на колела. Може лесно да се мести от един ъгъл в друг, да се изнася/внася.

Съвет 6: "Извадете" системи за съхранение в коридора

Основните системи за съхранение са най-добре извадени от хола, спалнята и другите жилищни помещения. Ако ширината на коридора не ви позволява да поставите гардероб с пълна дълбочина в стаята,  дайте предпочитание на "тесните" модели.

Съвет 7: Визуално разширете пространството

Когато избирате мебели, обърнете внимание на някои техники за декориране, които ще ви помогнат визуално да увеличите наличното пространство. Тоест квадратните метри ще останат същите, но самата стая ще изглежда много по-просторна. Така ще се чувствате много по-удобно, а не като в тясна клетка.

Ето няколко примера:

• Ниските мебели визуално изглеждат по-малко обемисти и масивни от високите мебели. Ето защо, ако ви е удобно да седнете на такъв диван или да използвате такава масичка за кафе, вземете под внимание.

• легло с една табла, независимо от височината му, ще изглежда много по-компактно от традиционния модел;

• интериорни предмети със стъклени или полупрозрачни повърхности буквално се разтварят в пространството, придават му въздух и лекота;

• вертикални мебели, декор и печат визуално повдигат таваните, което прави стаята по-просторна. Това е много важно за малките пространства;

• предметите със студени тонове визуално се възприемат като по-малки от топлите. Ето защо за малките стаи са по-подходящи мебелите, тапицирани с плат или боядисани в зеленикави, синкави или светлосиви цветове.

Съвет 8: Направете най-горното ниво

Когато декорирате стаи, пространството над главата ви често остава, но ако го използвате правилно, можете да организирате няколко по-функционални системи за съхранение.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...