Как да изберем бяло за интериора у дома?

Този цвят е като бяло платно 

7682

Когато търсим нюанс, с който да боядисаме, често белият цвят се оказва най – безопасният вариант. Този неутрален цвят е един от най-популярните нюанси за интериора и буквално е като празно платно, което озарява тъмните пространства и кара дори и най-малките стаи да се усещат просторни и ефирни.

Детската стая в бялоФантастична идея е да мебелирате детската стая в бяло

И след като бялото е просто бяло, тогава със сигурност трябва да е един от най-лесните цветове за избор, нали? Но не! Защото белият цвят има толкова много нюанси, за които дори не подозираме. „Brilliant White“, „Fresh Sheets“, „All White“, „Pure White“, “Extreme White”, “Bright Wihite”…..- опциите могат да изглеждат безкрайни.

Начинът, по който днес дизайнерите интерпретират белият цвят, е много различен от идеята за чисто бяло. То може да варира от варовито до хладно, ледено синьо, чак до прекрасно зелено / сиво бяло. Най-добрият начин да изберете вашия бял цвят е като намерите подтона, който най-добре подхожда на вашия стил и дом, и най-важното, светлия аспект на вашата стая.

20 дизайнерски решения за всекидневната в бялоНе е нужен цвят за лукса и красотата  

Най-добрата бяла боя за стените ще зависи както от естествените ви предпочитания към топли или студени тонове, така и от аспекта на стаята, която боядисвате - така дали прозорците са обърнати на север, юг, изток или запад.

 

Хладните бели, които обикновено се препоръчват за стаи с южно изложение - съдържат нотки на синьо, зелено или черно. Докато топлите бели бои - често избирани за по-тъмни стаи със северно изложение - съдържат червени или жълти нюанси.

Тези нюанси се усилват от вида естествена светлина, която една стая получава, и дори могат да бъдат повлияни от това, какво е помещението, което ще се отрази върху стените и ще промени външния вид на оттенъка на боята.

Ето защо  тестването на вашия избор на боя преди да се ангажирате с цял проект за реконструкция е от ключово значение. Белите цветове могат драстично да променят нюанса от стая в стая в една и съща къща, да не говорим от бояджийския магазин до собствения ви дом, така че винаги използвайте тестери, за да проверите точния тон. Тествайте по различно време на деня и вечерта, за да видите как боята изглежда както на естествена, така и на изкуствена светлина.

 

Например брилянтно бяло отразява обратно почти цялата светлина в стаята, за да озари и  тъмните ъгли. Блестящата бяла боя е добър вариант за малки стаи със здравословен източник на естествена светлина, но като цяло трябва да се избягва в стаи със северно изложение, където може да отразява сините тонове и да кара една стая да се чувства студена и мрачна.

Чисто бялото може също да направи чудесен акомпанимент на по-дълбоки бели, когато се използва за дограма и тавани, за да създаде свеж и успокояващ вид.

 

Стаите със северно изложение са склонни да получават много по-малко слънце през целия ден, така че естествено са по-тъмни и склонни към сенки. Това означава, че те могат да отразяват по-голямо количество сини и сиви тонове, така че използването на чиста бяла или студена тонирана бяла боя може да доведе до сянка, която изглежда много по-тъмна, когато е по стените - и потенциално малко мрачна.

Бяло на жълта основа ще озари стая, обърната към север. Подтонът на бялото ще определи усещането и атмосферата на помещението, например стаите, в които прекарваме време в релакс, вечер сме склонни да искаме по-топло и по-уютно, така че да можем да се отпуснем, а доза червено или жълто ще свърши работа.

Затова топлите бели бои с нюанси на жълто или червено обикновено се препоръчват за стаи със северно изложение, където те ще изглеждат много по-малко „кремообразни“, отколкото биха били в стая с южно изложение.

 

Една стая с южно изложение получава много естествена дневна светлина и често може да се къпе в златисто слънце през голяма част от деня. Това означава, че всички основни топли тонове в бяла боя - като жълта, червена или кафява - ще бъдат подсилени, което прави на пръв поглед безобидно бледата слонова кост да изглежда по- жълта веднъж по стените.

 

Ако искате да постигнете на истински бял цвят в стая с южно изложение, най-добре е да изберетепо-студените тонове, които ще балансират топлината на естествената светлина.

Хладните бели имат нотки на сиво, синьо, зелено и виолетово в тях и те създават спокоен свеж вид, което е идеално за стая, която получава много светлина и слънце.

 

25 малки бани в сиво и бялоЛукс, стил, красота
Сподели: