10 неща, които забравяме да почистваме

Така вредим на здравето си  

1916

Всеки знае, че чистотата на дома е от съществено значение. Но се оказва, че проблемът може да бъде не в общия план на една стая, а в малките уреди и детайли.

Вече ви показахме 10 неща, които забравяме да перем и чистим. Вижте още 10 такива.

10. Печка

Печките обикновено са пренебрегвани. Пръски или разливи от храна, които не се почистват незабавно, могат да се превърнат в добра среда за растежа на микробите.

Печките трябва да се почистват след всяка употреба с обикновен универсален почистващ препарат и кърпа от микрофибър.

11. Пералня

Дори перални машини не са защитени от много различни видове микроби, особено ако не се използва белина с прането. Затова се препоръчва да се пуска празен цикъл само с вода и чаша белина ежеседмично.

12. Мивки

Натрупването на остатъци от храна и сапун може да създаде слоеве мръсотия, ако им позволите да се натрупват там. Тези могат да се превърнат в среда за размножаване както на бактерии, така и на гъбички поради постоянния им контакт с храната и остатъците по повърхността им. За да се избегне това, е  добре да почиствате мивката ежеседмично с мек препарат.

13. Уплътнението на хладилника

Това често е аксесоар, който може да бъде забравен при почистване на хладилника. Това обаче може да е голяма грешка, тъй като съдържа най-голямо количество влага и мръсотия. Затова се препоръчва да почиствате гумата на хладилника си два пъти годишно с гъба и смес от вода и сапун.

14. Блендер

Друг уред, която често е обект на кръстосано замърсяване на храната в кухнята, е блендерът. Лесно е да останат части от преработена храна там, защото е има ножчета и цепнатини, до които е трудно да се достигне. Заради това трябва да се  почиства с антибактериален препарат и обилно количество вода след всеки път, когато се използва.

15. Четка за коса

Повечето хора губят между 50 и 100 косми всеки ден. А повечето от тях се оказват заплетени във вашата четка за коса. Това от своя страна прави почистването й много важно, защото може да се превърне в място за размножаване на мръсотия, бактерии и гъбички.

Добре е да я миете на всеки 2 или 3 седмици.

16. Мобилен телефон и ключове

Тези аксесоари ни придружават почти навсякъде, където отидем. Но и ги слагаме на различни повърхности, а много хора ги използват и ги докосват. Ето защо те предмети трябва да се дезинфекцират поне веднъж на ден или след всяка употреба.

17. Кафеварката

За любителите на кафе кафеварките са се превърнали в незаменим уред в домовете им, но почистването на филтрите или на цедката за кафе е навик, който трябва да следвате без компромис.

Препоръчва се да почиствате кафеварката след всяка употреба, на всеки 3 месеца да се чисти основно.

18. Купички на домашни любимци

Домашните любимци са верни приятели, но и могат да бъдат риск от алергии. Освен това, наред с лапите , е добре да миете купичките им.

19. Килими и черги

В зависимост от това колко хора споделят едно пространство и каква материя е той, е добре да се пере килима у дома на няколко седмици. Те абсорбират прах, акари и микроби - повечето от които се намират на подметките на обувките. Ако имате домашни любимци – нужно е по-често пране.

20. Чанта за грим

В тях има и много бактерии, които могат да причинят заболявания като кожни инфекции, ако продуктите се използват близо до очите или устата, така че е изключително важно да поддържате чантата за грим винаги подредена и да я почиствате редовно, за да избегнете от тези инфекции.

 

 

Сподели: