Изненадващо богата на кофеин храна и напитки, които могат да повлияят на съня ви

Не ги консумирайте вечер

7948

За много от нас сутрешният прием на кофеин е рутинен. Кафените зърна са естествен източник на кофеин, стимулант на централната нервна система. Освен кафето обаче има много храни и напитки, които са с изненадващо високо съдържание на кофеин.

Кафе без кофеин

Изненадващо, кафето без кофеин всъщност съдържа малко кофеин. Процесът на премахване на кофеина елиминира около 97%, оставяйки около 2 mg в средната чаша безкофеиново кафе.

Черен чай

Чаят съдържа флавоноидни антиоксиданти, които могат да имат положителен ефект върху здравето и да намалят риска от заболяване. Освен това, разбира се, съдържа и кофеин. Типичната чаша чай съдържа около 14-61 mg кофеин , в зависимост от това колко време го оставите да се вари. Средно една чаша съдържа около 47 mg кофеин .

Шоколад

Процентът на какаовите твърди частици във вашия шоколад определя нивата на кофеин в него. Като ориентир, порция млечен шоколад от 100 гр има около 21 mg , докато еквивалентното количество тъмен шоколад (70-85% твърди вещества) има 80 mg. Белият шоколад, който съдържа само какаово масло и не съдържа твърди вещества, не съдържа кофеин. „Естествените храни с кофеин често предлагат ползи за здравето, а изкуствено добавените кофеинови храни не го правят. Например, черният шоколад е богат на фибри, желязо, мед, манган и антиоксиданти“.

Зелен чай

Зеленият чай съдържа мощен антиоксидант EGCG и диетолозите вярват, че може да засили мозъчната функция и да предпази от заболявания. Той също така съдържа кофеин, макар и в по-малки количества от кафето и средната чаша черен чай. Както при последнитя, количеството зависи от отделните листа и колко дълго се вари чаят, обикновено е някъде между 35-80 mg на чаша .

Енергийни напитки

Ена енергийна напитка може да съдържа до 357mg , което е много близо до препоръчителната дневна безопасна граница от 400mg . Много енергийни напитки се продават и в големи бутилки, което гарантира, че бързо ще прехвърлите лимита на кофеина, увеличавайки рисковете за здравето като по-високо кръвно налягане и сърдечен ритъм.

Кока Кола

Първоначално получавайки своя кофеинов ефект (и името си) от ядката кола, балансът на сладки и горчиви вкусове на Coca-Cola я превръща в една от най-популярните напитки в света. Съдържа кофеин (с налични разновидности без кофеин), макар и по-малко от средната чаша чай или кафе. Една обикновена (330ml) кутия Coca-Cola и Coca-Cola Zero Sugar съдържат 32mg кофеин.

Горещ шоколад

Чаша с какао или горещ шоколад отдавна е любима напитка преди лягане за мнозина, но кофеинът, който съдържа, може да наруши съня, особено ако сте особено чувствителни към стимуланта. Една гореща шоколадова напитка може да варира от 15-35 mg.

Тирамису

Тази богата, кремообразна вкусотия е италианска класика, която често ще намерите в менютата на ресторантите. Тъй като е по-вероятно да го ядете вечер и може би с кафе, си струва да имате предвид, че – тъй като това е десерт с вкус на кафе – съдържа малко кофеин. Нищо чудно, че се превежда като „вземи ме“ от италиански.

Студен чай

Домашният студен чай следва същите принципи като горещия черен чай – количеството кофеин, което съдържа, зависи от използвания чай и колко дълго се вари, така че може да съдържа между 14-61 mg кофеин на порция. Купените от магазина студени чайове  се различават, но може да има 21 mg в бутилка от 500 ml.

Тренировъчни напитки

Формулирани за повишаване на енергията преди тренировка, напитките преди тренировка – независимо дали са предварително смесени или продавани на прах – обикновено съдържат кофеин. Количеството варира значително в зависимост от марката и сорта, но някои се движат тревожно близо до препоръчителния лимит за дневен прием. 

Сподели: