9 навика, от които трябва да се откажем, за да бъдем по-здрави

9 навика, от които трябва да се откажем, за да бъдем по-здрави

Ето някои страхотни новини: всичко, което трябва да направите, за да останете здрави, особено когато навън е студено, е да се откажете от няколко лоши навика. Така ще си гарантирате по – крепко здраве.

Слагате капки за нос преди излизане навън

Hoermann.bg | Врати за дома и индустрията

Студената среда кара носния канал по – тесен. Ако сложим капки за нос, лигавиците няма да могат да ни защитят от микроорганизми или да загреят студения въздух, който вдишваме. По-добре е просто да си издухате носа, преди да излезете навън.

Дишате през устата си, когато сте навън

Когато дишате през устата си, не можете да затоплите въздуха или да го овлажните и това увеличава възможността да бъдете повалени от ангина. За да избегнете това, просто дишайте през носа, бавно и дълбоко.

Покривате носа и устата с шал

При студено време водната пара, която издишваме, може да се превърне в лед, ако падне направо върху материала на шал или палто. Въздухът, който след това преминава през обледената защитна обвивка, е по-студен, отколкото би бил без тази бариера. Това може да причини ангина и бронхит и да раздразни кожата. Ако наистина трябва, можете да покриете лицето си, но не покривайте носа си.

Тичате, когато ви е студено

Когато ви е много студено, може да се отбиете на топло място (като магазин или кафене) за няколко минути, за да се стоплите и да си поемете дъх, и след това да продължите по пътя си. Не тичайте.

Носите тесни дрехи и обувки

Както прекалено тесните дрехи, така и обувките по крака не са добра идея за студено време. Ако изберете такива, които са малко по-свободни, въздухът между слоевете ще помогне да запазите топлината на тялото си.

Пийте нещо горещо 30 минути преди да излезете навън

Горещият чай подобрява кръвообращението и подобрява защитните механизми на тялото ви. Но също така кара кръвоносните съдове да се разширяват. Това означава, че когато излезете навън на студа, губите много телесна топлина наистина бързо. Ако наистина имате нужда от питие, по-добре е да вземете вода или нещо топло, отколкото горещо.

Хапвайте, ако сте гладни, когато сте навън в студеното време

За да произвеждаме телесна топлина, се нуждаем от енергия, в противен случай ще замръзнем много бързо. Ето защо трябва да хапнете веднага щом се появят пристъпи на глад.

Не нанасяте крем непосредствено преди излизане навън

Когато нанасяте кремове върху кожата си, през първите 30-40 минути те карат водата да се изпари от нея. При студени условия това води до охлаждане и увреждане на кожата. Така че е добра идея да избягвате да излизате на открито поне 30 минути след като нанесете крема или лосиона си, или да избягвате изобщо да използвате кремове на водна основа.

 

За повече идеи ни последвай в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...