Изключително полезни неща, които можете да правите със сол

Практични начини за употребата й 

361

Знаете ли, че обикновената сол може да направи много повече от просто да добави вкус към любимите ви ястия. Днес споделяме с вас някои т най-добрите практически приложения на солта както в кухнята, така и извън нея.

1. Почистете чугунени тигани

Чугунени тигани обикновено могат да се избършат лесно, но в случаите, когато имате нужда от малко повече усилия за почистване, вземете малко едра сол. Изсипете шепа от нея в тигана, докато е още топъл, добавете растително масло, за да образувате песъчлива паста, след това използвайте чиста, суха кърпа, за да изтъркате солта и маслената паста около вътрешността на тигана.

 

2. Хрупкави зеленчуци

Когато хрупкавите зеленчуци като краставици, репички, целина или моркови омекнат малко, докато са в хладилника, можете да използвате малко сол, за да ги хрупкат отново. Нарежете зеленчуците и ги поставете в гевгир с десетина кубчета лед и щипка сол. .

3. Почистете разлятото яйце

Изпусна ли сурово яйце на пода в кухнята? Поръсете сол отгоре на кашата и я оставете там за около 20 минути. Тогава ще можете да го избършете лесно.

4. Изгасете огън от мазно

Сипете сол върху огъня с мазнина, за да го задушите и го изгасете.

5. Почистете изкуствени цветя

Поставете прашни изкуствени цветя в торба със сол и разклатете торбата.

6. Изтрийте петна от чаши

Можете да използвате сол, за да изчистите петна от кафе и чай от чаши. Натрийте ги със сол, за да премахнете петното, преди да ги измиете обилно с веро.

7. Успокоява възпалено гърло

Следващия път, когато се събудите издайническият гъдел в задната част на гърлото, смесете малко готварска сол в чаша топла вода и правете гаргара за 30 секунди, за да облекчите болката. Изследванията показват , че солта всъщност може да отмие слузта и други дразнители, които причиняват възпалено гърло.

8. Попийте петна от храна

Ако разлеете част от храната или напитката си върху покривката или ризата си, разтрийте малко сол върху мястото, за да изчистите петното.

9. Възпира мравките

Забравете суровите химически пестициди; за да държите мравките на разстояние, едно от най-безопасните домашни средства е да направите пътека от сол. Тя дехидратира и убива повечето насекоми, така че те ще направят всичко възможно, за да я избегнат.

 10. Лекувайте афти

Изплакването на устата ви със солена вода може да облекчи болката от афтата и да й помогне да заздравее по-бързо. Разбъркайте една чаена лъжичка сол в половин чаша вода, след това я разбъркайте около устата си и я изплюйте. Правете това няколко пъти на ден, докато болката отшуми.

11. Обелете яйцата по-лесно

Знаете ли, че яйцата, сварени в леко подсолена вода, ще се белят по-лесно? Добавете голяма щипка сол към водата и сварете яйцата както обикновено.

 

 

Сподели: