Грешки и трикове за стаята с ниски тавани и малка площ

Практически техники за работа с малко пространство  

2153

Площта и геометрията на пространството са даденост, отправна точка в работата на всеки интериорен дизайнер. Когато започнете да работите върху интериора, на първо място, трябва внимателно да проучите пространството: площта и пропорциите, височината на таваните, размерите на прозорците, както и архитектурните характеристики на стаята (первази, ниши, колони). Анализирайте какви предимства и какви недостатъци има, как да използвате едното и да коригирате другото.

Спални с ниски легла или легла на подаМодернизъм и миниализъм в спалнята

1. Увеличаване площта на стаята

Всички знаем, че огледалата са най-простата и ефективна техника, която позволява визуално да разширите границите на една стая, но не забравяйте, че не само огледалото има това свойство, а всякакви отразяващи повърхности. Например лъскавите врати на шкафа или прозрачен плот на масата визуално олекотяват конструкцията и я „разтварят“ в пространството. Мебелите с крака също визуално разширяват стаята.

Идеи за дизайн на кухненския таванС интересен дизайн може да промените цялостния вид на стаята

Втората ефективна техника е еднаква настилка в съседни стаи. Това ще премахне границата между помещенията и пространството на всяка зона ще преминава плавно от една в друга.

2. Коригирайте размерите на стаята

Идеалната геометрия на една стая е размер, близък до квадрат, но какво да правим, ако имаме издължена стая? Първо, помислете върху принципите на пространственото зониране: подиум, килим, подредба на мебелите - разделянето на стаята на зони визуално ще намали дължината на стаята. Никога не слагайте мебели по стените - това само ще подчертае дължината на пространството и ще превърне стаята в тунел. Много ефективна техника е с вградени мебели и тя позволява визуално да "изтласкате" крайната стена, като по този начин промените първоначалните размери на стаята.

 

 3. Коригирайте височината на таваните

Малко от нас могат да се похвалят с високи тавани в апартамента си. Но с прости техники за визуална илюзия ще постигнете ефекта на високите тавани.

Увеличете височината на вратите. Това ще промени пропорциите на стаята. Да, тези врати са малко по-скъпи от стандартните врати, но ефектът ще надмине вашите очаквания. Ако не сте готови да разширите отворите за врати или прозорци, тогава увеличете височината им с помощта на специални декоративни фалшиви рамки.

Повдигнете завесата до тавана и го боядисайте в същия цвят като стените - тази техника също така визуално ще повдигне тавана с няколко сантиметра.

Играйте с нюанси. Цветът е мощен инструмент, който ви позволява да регулирате пространството на помещението: с тъмни и светли нюанси можем визуално да премахваме и приближаваме предмети, да разширяваме и стесняваме пространството, а също така да играем с височината на таваните. 

Зашеметяващи идеи за таванаЗа  по - различно излъчване
Сподели: