9 причини да използвате оцет за прането

Той прави чудеса  

2433

Знаете ли, че обикновен, евтин, дестилиран бял оцет може да избели, освежи прането, а освен това ще премахне миризмата и ще омекоти дрехите. Оцетът е безопасен за пералнята и няма да замърси околната среда.

Хитри приложения на содата и оцетаИдеи, с които ще спестите доста средства и ще заместите химичните препарати 

Когато купувате такъв за пране, изберете дестилиран бял оцет. Той не съдържа танини (естествени растителни багрила), които могат да оцветят дрехите и е по-евтин. Ако използвате ябълков оцет, сложете по-малко и го разредете с вода, преди да излеете директно върху дрехите.

Ето 10 причини да имате под ръка бутилка бял оцет до коша за пране.

9 изненадващи употреби на белия оцетБлясък и сияние у дома

Освежава белите дрехи

Оцетната киселина в дестилирания бял оцет е мека и няма да увреди тъканите, но е достатъчно силна, за да разтвори остатъците от сапун и препарат. Само на половин чаша оцет към последното изплакване ще направи дрехите ви по – свежи.

Ако трябва да избелите захабените бели дрехи, сложете в тенджера чаша бял дестилиран оцет, загрейте до кипване и изсипете в леген с дрехите. Оставете за 1 нощ и след това изперете.

Премахва миризмата на плесен

Ако сгънете случайно прането още преди да е напълно изсъхнало може да остане неприятна миризма. За да я премахнете, напълнете пералната машина с гореща вода, добавете две чаши дестилиран бял оцет и пуснете пълния цикъл на изплакване. Пуснете втори пълен цикъл с добавен препарат.

Естествено омекотява дрехите

Ако не ви харесва идеята да използвате силно ароматизирани търговски омекотители за тъкани, но искате по-меки дрехи, дестилираният бял оцет действа като естествен омекотител и не оставя следи. Просто добавете половин чаша към последния цикъл на изплакване.

Ако искате лек аромат, добавете няколко капки етерично масло, като лавандула, към бутилката с оцет.

Намалява статичното електричество

Само половин чаша бял дестилиран оцет в цикъла на изплакване ще помогне за предотвратяване статичното електричество по дрехите.

Премахва миризма от подмишниците

Напълнете спрей бутилка с неразреден дестилиран бял оцет и напръскайте директно върху тъканта от вътрешната страна на подмишниците. Оставете за поне десет минути, преди да сложите дрехата в пералната машина. Оцетът ще помогне да се премахне миризмата и ще предотврати пожълтяването на подмишниците.

 

Запазете цвета на тъмните дрехи

Добавянето на половин чаша дестилиран бял оцет към последния цикъл на изплакване ще премахне остатъка от сапун и перилен препарат, което разваля вида на тъмните дрехи.

Отървете се от миризмата на цигари

Ако дрехите миришат на цигари, добавете половин чаша дестилиран бял оцет към прането. Ако дрехата е чиста, но искате само да премахнете миризмата, напълнете леген с много гореща вода и добавете една чаша оцет. Закачете дрехите над парата и затворете вратата, за да може парата да проникне през влакната.

 

Почистете пералнята

Чиста пералня означава и чисто пране. Във времето в нея се натрупват сапун и утайка, което може да доведе до повреда и ниска ефективност на работата. Затова по 3-4 пъти в годината почиствайте пералнята като пускате на най – горещия цикъл с две чаши дестилиран бял оцет.

Почистете ютията

Минералните отлагания могат да запушат отворите за пара и разпръскващите дюзи на ютията. За да ги махнете, напълнете водната камера с разтвор на равни части дестилиран бял оцет и дестилирана вода. Поставете ютията в изправено положение и я оставете да се изпари за около пет минути.

Когато ютията се охлади, изплакнете резервоара с дестилирана вода.

Как оцетът може да промени начина, по който чиститеДевет идеи за употребата му в почистването  
Сподели: