Как оцетът може да промени начина, по който чистите

Девет идеи за употребата му в почистването  

20453

Всеки е чувал за почистващата сила на оцета. Наред със содата и зехтина, той е сред онези продукти от килера, които са магически и могат да направят чудеса. Оцетът е икономичен, евтин и екологичен почистващ продукт. Въпреки натрапчивата си миризма, той е по – добрият избор спрямо всякакви химични продукти, дезодорира, предотвратява варовика и действа като дезинфектант, защото съдържанието на оцетна киселина убива миризмите и повечето плесени, бактерии и микроби.

Предлагаме ви преглед на някои от най-полезните приложения на този продукт.

1. Почистете остатъците от варовик

Ако живеете в район твърда вода най-вероятно проблемът с котленият камък по мивката е често срещан. За да се справите с него, потопете хартиена или стара кърпа в оцет и я увийте плътно около крана. Оставете го за два или три часа. След това със стара четка за зъби премахнете отлаганията.

2. Почистете барбекю грила

Напълнете в пулверизатор равни количества вода и бял оцет и напръскайте топлата решетка на барбекюто. Оставете за 10 минути. След това на парче фолио напръскайте оцет и махнете остатъците.

3. Почистете плочкитеЗа да почистите плочките от банята от отлагания на сапун и мръсотия измийте по-упоритите части с разтвор от 1/2 чаша сода за хляб, 1 чаша бял дестилиран оцет и 1 чаша амоняк в шише с топла вода. Изплакнете с чиста вода.

4. За ютиятаАко ютията ви е загоряла, налейте в резервоара равни количества бял оцет и вода. Сложете на позиция "пара" и оставете за 5 минути в изправено положение. След това изключете и пуснете парата да излезе. Повторете с чиста вода.

За да почистите загорялата плоча, загрейте равномерно части от бял дестилиран оцет и сол в малък тиган. С получената каша разтрийте и премахнете загорялото.

5. За бебешките играчки

С бял оцет може да дезинфекцирате лесно играчките. Всичко, което трябва да направите е да изтриете с мека  кърпа, напоена в оцет.

6. Почистете златните накити

Използвайте оцет, за да възстановите блясъка на златото. Изсипете оцет в малък буркан, пуснете златните си бижута и затворете капака. Оставете за 15-20 минути. Извадете и внимателно почистете с мека кърпа.

7. Почистете микровълновата

Смесете 1/2 чаша бял оцет и 1/2 чаша вода в купа и сложете на пълна мощност в микровълновата фурна докато заври. След това извадете купата и избършете фурната.

8. Почистете и дезодорирайте тоалетната чиния

Изсипете чаша бял оцет в казанчето и оставете за няколко часа или през нощта. След това изплакнете добре с четка.

9. Почистете микробите от дръжките на вратитеНапоете кърпа с бял оцет и почистете внимателни дръжките, за да дезинфекцирате. 

Сподели: