9 начина да зонирате жилището

9 начина да зонирате жилището

В студио апартамент или гарсониера понякога е доста трудно да се раздели пространството на функционални зони. В резултат на това интериорът изглежда затрупан, неудобен и некомфортен. За да бъде домът ви функционален и хармоничен, вижте няколко полезни идеи за зониранена пространството!

Идеи за зониране на отвореното пространство

Един от най-лесните начини да превърнете многофункционално голямо отворено пространство в по – уютна и приветли...

02/01/2018

1. Работете с цвят

10 начина за стилно зониране

Един от най-добрите начини да оформим жилището отворен план е като го зонираме на малки функционални области. Благода...

08/01/2018

Най – достъпният тип зониране е работа с цвят. Спрете се на една цветова гама и изберете  максимум три активни нюанса. Зоната за почивка и сън трябва да бъде проектирана в успокояващи цветове, те не трябва да привличат вниманието. По – наситени нюанси сложете в трапезарията и всекидневната.

2. Текстурирани повърхности

 

Можете да разнообразите дизайна и визуално да разделите помещението на зони с помощта на различни, текстури. Тази техника работи добре в монохромни интериори. Използвайте 3D панели, декоративна мазилка, плочки и тапети с имитация на тухли, бетон за стенни облицовки, корк, дърво, декоративно стъкло. Може да играете с контрастни решения, като използвате релефни повърхности в комбинация с полирани или да комбинирате няколко текстурирани материала едновременно (например тухли и дърво).

3. Осветлението като елемент на зониране

Светлината може да се превърне в мощен инструмент по въпроса за разпределението на зоните в интериора. Препоръчително е да използвате източници с насочена светлина, така че да променяте сценариите на осветление.

В допълнение използвайте подови, стенни и настолни лампи, осветление за мебели и огледала. За да създадете по-комфортна атмосфера, електрическите крушки с топла жълта светлина трябва да бъдат вашия избор. В случай, че трябва да разширите визуално стаята, заложете на лампи с ефект на естествено осветление.

Не забравяйте, че работните и активните зони трябва да са добре осветени, а в местата за релаксация светлината трябва да е мека и приглушена.

4. Ясно разпределение на функциите

Ако помещението е по – голямо, най – доброто решение е да го разделите на функционални зони. Например, поставете кухня на едната стена, друга на дневната, между тях или до прозореца може да позиционирате трапезария.

5. Арка

 

 Кръглата арка ще изглежда добре в стаята, без да „краде“ квадратни метри визуално. Особено хармонично тя ще бъде в интериор с високи тавани. Арката е чиста, елегантна и красива, и се смята за класически инструмент за зониране.

6. Стайни растения

Тази идея със сигурност ще се хареса на тези, които обичат стайни растения. Окачени саксии, преграда – зелена стена или жива стена са само част от опциите, за да разделите стаята визуално.

7. Стелажи

Те са много функционална мебел, която перфектно зонира, без да претрупва пространството. С него можете да отделите спалнята, да скриете леглото, да организирате уютна работна зона.

8. Зониране със завеси

Това е най-популярната версия на зониране в малки жилища. Използвайте завеси, за да отделите помещението за сън от основното пространство. Заложете на светъл и ефирен текстил, за да придадете визуално лекота на интериора.

9. Подвижни прегради

Днес много дизайнери използват подвижни вертикални прегради. Те работят на принципа на щорите, могат да се превърнат в плътно платно, зад което няма да се вижда нищо и обратно, да образуват процепи, като така целостта на пространството не се губи. Често тези прегради са оборудвани с осветление, а резултатът е стилен и интересен елемент от интериора.

5 лесни начина да създадете зони в отворения план жилище

Живеете в жилище, което разполага с голяма отворена площ? Чудесно! Сега е време да оформите всичко и да зонирате прос...

26/01/2018
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...