10 начина за стилно зониране

10 начина за стилно зониране

Един от най-добрите начини да оформим жилището отворен план е като го зонираме на малки функционални области. Благодарение на това интериорът се променя и става по – удобен, стилен и комфортен, а въпреки голямата площ може да се използва ефективно.

Ето защо ви предлагаме няколко прости, но много полезни идеи за оформянето му.

1. Работа с цветове

Една от най-лесните и достъпни форми на зониране е с цвят. Изберете една цветова схема, която трябва да се състои от максимум три активни нюанса. Зоните за отдих и сън са проектирани в спокойни цветове, те не трябва да привличат вниманието, но трапезарията и всекидневната могат да бъдат подчертани с по-силен цвят.

2. Повърхности

Можете да разграничите дизайна и визуално да разделите помещението на зони чрез различни повърхности, комбинирани помежду си. Тази техника работи добре в монохромни и тавански интериори. Използвайте 3D панели, декоративна мазилка, плочки и тапети с имитация на тухли, бетон за облицовка на стени, корк, дърво с подчертана текстура, декоративно стъкло. Можете да играете на контрастни решения, като използвате релефни повърхности в дует с полирани и обратно, комбинирате няколко текстурирани материала едновременно (например тухли и дърво).

3. Светлината като елемент на зониране

Светлината може да се превърне в мощно средство за създаване на зони в интериора. Много ефективни са вградените тавански светлини. Желателно е да използвате насочващи тела, ако търсите ефект на промяна на сценариите за осветление.

В допълнение, използвайте в различни подови лампи, свещи, мебели и огледално осветление. За да създадете по-уютна атмосфера, ще ви бъдат полезни крушки с топла жълта светлина. В случай, че ви е необходимо визуално да разширите стаята, заложете на лампи с естествена светлина.

4. Ясно разпределение на функциите

Още при проектирането може да разделите стаята на функционални области. Разбира се, тази опция е по-подходяща за просторни стаи, където на една стена има кухня, другата има всекидневна, трапезария може да бъде поставена между тях или до прозореца, а леглото е позиционирано там, където окото е най-малко привлечено.

5. Арка

Полукръглата арка ще изглежда добре в стаята на всяко жилище. Тя не "яде" квадратни метри и се вписва много добре в интериор с високи тавани. Арката изглежда елегантно и стилно и се смята за класически инструмент за зониране на малки помещения.

6. Интериорни растения

 

Тази идея със сигурност ще бъде на вкуса на онези, които обичат растенията и няма да напуснат безразлични към екостила. За създаването им може да използвате гърнета, леки шперплат инсталации, саксии, цветарници.

7. Стелажи

Той е функционално парче от интериора, което перфектно оформя пространството, без да го претрупва, а осигурява и място за съхранение. С него можете да разделите спалнята, да скриете леглото, да организирате уютна работна зона.

8. Завеси

Това е най-популярният и широкоразпространен вариант на зониране на пространството в малки стаички. Използването на завеси бързо и лесно разделя спалнята от основното пространство. Използвайки този метод, изберете завеси от наситен текстил, които визуално придават вътрешна лекота.

9. Подвижни прегради

Днес много дизайнери използват вертикални прегради при декорирането на интериора. Те работят върху принципа на щорите, могат да се превърнат в плътно платно, отвъд което нищо няма да бъде видимо и обратно, да бъдат прозрачни, за да не се загуби целостта на пространството. Често тези преградни стени са декорирани с осветление и създават стилен и интересен елемент на интериора.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...