8 грешки при прането, които могат да навредят на кърпите

Слагате ли омекотител?

585

Кърпата е незаменим атрибут в дома на всяка домакиня. Независимо дали бършем ръцете си или се увиваме след релаксираща вана, винаги искаме тя да бъде мека, пухкава и нежна. С течение на времето обаче губи външния си вид, става по-твърда и неприятна на допир. И въпросът не е толкова в качеството й, а във факта, че злоупотребяваме с нея.

7 (не)очаквани употреби на микрофибърната кърпаИзвън бърсането на праха

Вижте кои са най-често срещаните грешки, които домакините допускат по време на прането на кърпите и се постарайте да ги избегнете.

1. Слагате голямо количество прах

10 алтернативни места за съхранение на кърпите в банятаСтарият куфар, стълбата или дори обикновени въже могат да направят чудеса

Повече не винаги е по-добре. Особено когато става въпрос за прането. Преди да хвърлите кърпи в пералнята, прочетете инструкциите и сложете толкова прах, колкото е посочено на опаковката. Ако прекалите, при изплакване той няма да се измие напълно, което ще направи кърпата по – твърда.

2. Слагате омекотител

Въпреки, че омекотителят се слага с цел подобряване качеството на водата, придавайки на мекотата и приятен аромат, в случая с кърпи е по-добре да не го използвате. Идеята е, че той остава на повърхността на тъканта, образувайки тънък филм. Ако не изплакнете кърпите достатъчно добре, те ще загубят мекотата си. Специалистите съветват да използвате обикновен оцет вместо омекотител. Добавете малко количество към пералнята в цикъла на изплакване и тогава кърпите ще бъдат копринени и приятни на допир. Друга опция е омекотител, предназначен за деца.

3. Използвате кърпата за грим

Ако бършете грима от лицето си и с кърпа, имайте предвид, че този тип продукти се перат много трудно. В случая помага само високи температури и дълъг цикъл. Освен това съветват да изпирате грима веднага след като го видите.

4. Перете в прекалено гореща вода

Топлата вода помага за премахване на бактерии и мръсотия от тъканите, но е от значение само ако перете бели неща. Във всички останали ситуации е по-добре да използвате топла или студена вода, тъй като горещата може да обезцвети.

5. Използвате една и съща кърпа

Дори да имате любима кърпа, не може да ползвате само нея. Имайте под ръка поне още една – две, които да сменяте.

6. Не използвате по предназначение

Често домакините използват кухненски кърпи не само за да избършат ръцете си или да забърсват чиниите, но и за масата, за почистване на мазните петна от повърхностите, като ръкавица за вадене на горещи съдове….Това обаче само води до бързото им износване. Ето защо е добре да използвате една кърпа само за ръце или само за чиниите.

7. Не махате петната преди пране

Когато по кърпата има петна от кафе, цвекло, олио и т.н., веднага след като ги видите накиснете продукта или изперете. Ако се налага, използвайте и белина или препарата срещу петна.

8. Перете с други неща

Експертите не препоръчват прането на кърпи с постелки и дрехи. Първо, това е нехигиенично, и второ, копчета, ципове, различни декоративни елементи, могат да съсипят външния вид на кърпите. Освен това ще претоварите барабана на пералнята.

12 закачалки за кърпи Хитри и идеи за съхранение в малката баня
Сподели: