8 грешки при подредбата на мебели, които прави почти всеки

Как да бъде по - уютно и удобно у дома

11121

Имате нови мебели, а сега се опитвате да ги подреди добре. Но нещо все не се получава. Причината са малките грешки, които допускаме и които развалят визията на стаята.

1. Подреждате мебели на килима, без да спазвате правилата.

Дизайнерите посочват 3 метода за това как правилно да поставите мебели върху килим:

Подредете ги така, че да останат около 40-50 см между ръба на мебелите и ръба на килима.

Подредете нещата така, че на килима изобщо да не стоят мебели. В този случай е важно килимът да не е твърде малък, защото ще създаде усещане за дисбаланс в стаята.

Поставете мебелите така, че само предните крака да стоят на килима. С помощта на този трик можете визуално да комбинирате няколко неща в една група, като например няколко фотьойла и маса, например.

2. Избирате кухненски мебели, преди да купите домакински уреди.

Когато проектирате кухня, по- добре е първо да изберете кухненски уреди (като хладилник, печка, миялна машина, микровълнова фурна и други необходими елементи), да ги поставите на правилните места и след това да изберете кухненски модули, като маса за хранене и т.н. В противен случай може да се окаже, че няма място за поставяне на кухненски уреди и пространството ще изглежда претрупано.

 

3. Разстоянието между кухненския остров и основния модул е по-малко от 100 см.

Кухненският остров е идеалното решение за увеличаване на пространството за съхранение и работното пространство. Той обаче е добър вариант само в случаите, когато кухнята е наистина голяма. Ако стаята е малка, островът ще заема място и няма да е функционален. Смята се, че около острова трябва да има около 1 метър празно пространство иначе ще бъде трудно да се движите из кухнята.

 

4. Голямата баня не е разделена на зони.

Когато площта на банята е голяма, собствениците често поставят всички мебели и мивка по стените и в крайна сметка се оказват с много празно пространство в средата. Това не изглежда добре. Затова дизайнерите препоръчват разделянето на стаята на зони. Това може да се направи с помощта на стъклена стена, прегради или дори сгъваеми паравани. Най-добрият вариант е да разделите стаята на 2 или 3 части: зона за миене, тоалетна и зона за душ.

 

5. В стаята липсва фокусна точка.

За да изглежда добре една стая добре, трябва да има нещо, което да служи като отправна точка за дизайнера. Това може да бъде изглед от прозорец, камина, акцентна стена, произведение на изкуството или дори масичка за кафе. Ако е необходимо - и ако размерът на помещението позволява - може да има 2 (но не повече) фокусни точки. По-голям брой фокусни точки ще направят стаята да изглежда претрупана.

 

6. Предмети с приблизително еднаква височина стоят точно един до друг.

Има правило, което казва, че когато оглеждате стая, окото ви трябва да „прескача“, а не да се движи по една линия. Това може да се получи чрез поставяне на мебели с различна височина в цялата стая. Ако например имате 2 високи шкафа, поставете единия от тях в левия ъгъл на стаята, а втория в противоположния ъгъл - това ще им помогне да „балансират“ стаята. Не поставяйте тези шкафове точно един до друг, тъй като това ще направи стаята да изглежда претрупана и тясна.

 

7. Масата в кухнята заема твърде много място.

Голямата маса за хранене е едно от най -лошите решения за малка кухня. Понякога искаме да се събираме с приятели, но нямаме достатъчно място. В този случай е по-добре да използвате следния трик: заложете на пейки или столове без облегалка , за да спечелите повече място.

 

8. Диванът е разположен с гръб към вратата.

Дизайнерите не препоръчват поставянето на диван с гръб към вратата, тъй като такова оформление създава дискомфорт за човек. Няма да можете да се отпуснете, ако седите с гръб към вратата и вероятно ще се почувствате нервни (съзнателно или подсъзнателно), че някой ще се промъкне.

 

Сподели: