7 модни тенденции, които не са нито добри, нито уютни

От белите стени до ъгловите дивани 

3804

Обикновено хората са разделени на два типа – такива, които изобщо не следват модните тенденции в интериорния дизайн, и тези, които се опитват да декорират домовете си по примера на снимки от лъскави списания. Не забравяйте обаче, че когато правите едно жилище не само ще го показвате, но и ще живеете в него, т.е трябва да е максимално удобно.

5 трика от интериорните дизайнериБлагодарение на тези трикове вашият дом ще изглежда винаги перфектен  

Ето защо е много важно да се разбере кои популярни дизайнерски решения трябва да бъдат избягвани поради тяхната непрактичност.

Тенденция 1: Бар плот

12 интериора в розово, които излизат извън рамките на детската стая Това е и цветът на годината според Pantone

Той най-често се използва в малки кухни, в които няма място за пълна трапезна маса, или в студийни апартаменти, в които бар плотът служи като начин за зониране на пространството. Отвън изглежда много стилно, внася шик и небрежност в интериора. На практика обаче може да бъде много неудобен и непрактичен, да пречи и да „реже“ площта на стаята. Освен това е неудобен ако се ползва като маса.

Тенденция 2: Отворени рафтове

Отворените рафтове изглеждат много сладки, красиви и уютни в кухнята. Но само на снимките. В реалния живот те имат повече проблеми, отколкото ползи. Да, много дизайнери казват, че отворените рафтове са идеално решение за мини кухни, поради факта, че заемат минимум място и не претоварват пространството. Въпреки това не са практични, защото по тях и по нещата върху тях се натрупват прах и мръсотия.

Тренд 3: Каменна облицовка

През последните няколко години естественият камък беше в ТОП на най-популярните материали. Използва се не само в кухни и бани, но и в коридори, всекидневни, трапезарии. Но ако се прекали с него, превръща апартамента в мавзолей.

Ако естественият камък е заел силно място в сърцето ви, помнете едно просто правило: не трябва да избирате един и същ материал за облицовки и подови настилки. Камъкът може да бъде различен не само по текстура, но и по цвят и модел.
Тенденция 4: Ъглови дивани

Те изглеждат подходящи и естествено в една стая, само ако са в празен ъгъл. В други ситуации те нямат място във вашата спалня или хол, тъй като заемат само ценно пространство и ви пречат да се движите свободно.

За да направите интериора на стаята възможно най-стилен, модерен и „подвижен“, изберете обикновени дълги дивани и ги поставете на известно разстояние от стената (ако размерите на стаята позволяват). По този начин можете да зонирате стаята.

Тенденция 5: Бели стени

Белите стени са популярни от много години поради факта, че визуално разширяват стаята, правят я по-ярка, по-просторна и по-лека. Ако обаче не сте мислили предварително как да ги украсите, то след няколко месеца ще имате силно усещане, че живеете в болница. Има два варианта за решаване на проблема: изберете светъл тапет, но различен цвят (например мек люляк, светлосиньо, мента, кафе) или украсете стената със стилно и красиво произведение на изкуството. Тя може да бъде ярка и скъпа картина или няколко художествени фотографии (черно-бели ) в оригиналната рамка.

Тенденция 6: Ахроматични интериори

 

Нещата в един нюанс могат да изглеждат много модерни и красиви. Но ахроматичният интериор изглежда отстрани, сякаш живеете в къща за кукли. И всичко би било наред, но всяко нещо, което по-късно внесете в апартамента, ще изглежда неподходящо и чуждо, изпъквайки в негативна светлина.

Апартамент, декориран в монохромен стил, представлява голям риск. Но ако вече сте решили точно какво искате да направите, помислете предварително кои ярки детайли ще могат хармонично да допълнят интериора в бъдеще.

Тенденция 7: Твърде дълги завеси

Около завесите все още не стихват ожесточените спорове. Някои дизайнери смятат, че прозорецът изглежда по-елегантен, лек и свеж без тях. Освен това можете лесно да използвате перваза на прозореца за нетрадиционни цели (като работно място, кът за отдих, маса за хранене и т.н.). Но има и такива хора, които са категорично против липсата на текстил в интериора. Според тях завесите трябва да са дълги, грациозни, изработени от естествени материали. Да, без съмнение, те добавят атмосферата на уют, могат да се превърнат в ярък акцент и да предпазят от досадната слънчева светлина. Има обаче едно „но“. Ако завесите са прекалено дълги, те буквално ще „пометат” пода, събирайки огромно количество прах и мръсотия.

Особености на съветския интериорМинало и настояще в дизайна
Сподели: