7 често срещани храни, които бъдещите поколения може никога да не опитат

7 често срещани храни, които бъдещите поколения може никога да не опитат

Следващият път, когато се наслаждавате на чаша ароматно еспресо или поръчате салата със скариди в ресторант, помислете за факта, че след няколко десетилетия тези продукти може вече да не съществуват. Както се казва, нищо не е вечно, особено като се има предвид неудържимото потребление на природни ресурси, както и глобалното затопляне.

1. Шоколад

Има вероятност да ни останат не повече от 60 години, за да се насладим на вкуса на белия, черния, млечния и всякакъв друг вид шоколад. Метеорологичните условия стават все по-непредвидими и екстремни, а шоколадовите дървета са много капризни и трудно могат да понасят различни климатични вълни и резки промени в температурата. Друго потвърждение за това е сушата в Гана и Кот д'Ивоар, които представляват 70% от световното производство на какао.

Има още един нюанс - площта на териториите, подходящи за отглеждане на какаови дървета, се свива всяка година, което в крайна сметка ще доведе до пълна нерентабилност на производството на шоколад. Вече много африкански и индонезийски фермери са изоставили дърветата, предпочитайки да отглеждат други сортове растения, които са издръжливи.

2. Авокадо

За да наберете един килограм авокадо, трябва да похарчите 300 литра вода! Засушаванията обаче не са благоприятни, в резултат на което броят на плодовете бързо намалява. Вероятно най-големите производители скоро ще се откажат от отглеждането на този плод в полза на по-малко капризните.

3. Алкохол

Някои алкохолни напитки също са изложени на риск. Виното и конякът страдат най-много - поради повишаването на температурите. Продължителността на лятото се увеличава, а сортовете грозде, които обикновено се използват за производство, узряват твърде бързо, което ги прави неподходящи за създаване на алкохол. За да спестят тези напитки, някои производители отделят цялото си свободно време за отглеждане на нови сортове грозде, които узряват по-дълго. За съжаление селекционната работа не е евтино удоволствие и освен това никой не може да гарантира успеха на операцията.

4. Морска риба и морски дарове

Промените в климата на Земята се отразяват на водите на океаните. За да бъдем по-точни, кислородът намалява, в резултат на което броят на рибите намалява. Също така не забравяйте за редовното превишаване на допустимия обем на риболов. В момента тази цифра е 50%, което означава, че след няколко десетилетия търговската риба ще бъде напълно унищожена.

5. Картофи

Поради липсата на дъжд и образуването на сух климат, до 2050 г. количеството земя за земеделие ще намалее с поне три четвърти, според Британската коалиция за климата. През 2018 г. в Англия, поради горещото лято, реколтата се влоши значително, плюс размерът на картофените клубени значително намаля.

6. Фъстъци

Растението се нуждае от пет месеца стабилно топло време и достатъчно валежи, а в замяна получава суша и постоянни температурни колебания. В резултат на това реколтата или се влошава, или умира.

7. Кафе и чай

Изглежда скоро любимите ни напитки, с които са свързани толкова много прекрасни ритуали, може да бъдат заличени от лицето на земята. Според резултатите от изследванията и прогнозите на учените след 25-30 години броят на плантациите, подходящи за отглеждане на кафе, ще намалее наполовина, а до 2080 г. те ще изчезнат напълно. Тук ситуацията е приблизително същата като при шоколада - едно капризно растение се нуждае от стабилни метеорологични условия: тропически климат, редовни дъждове и алпийско местоположение.

При чая положението не е по-добро. Броят на насажденията намалява всяка година поради обилните валежи и повишаването на температурите. Също така мнозина забелязват, че вкусът и ароматът на напитката вече не са същите като преди. Това се дължи на мусоните, непрекъснатите дъждове и неблагоприятните климатични условия.

 

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...