6 правила в подреждането на малки пространства, които може да се нарушават

6 правила в подреждането на малки пространства, които може да се нарушават

Kазват, че правилата съществуват, за да бъдат нарушавани. Toва важи и за дизайна на малките жилища. Не винаги това, което се твърди, че е правилно, е така.

Малко жилище от 29 кв. м

Цените на имотите са високи и за това малките „дизайнерски апартаменти“ изживяват своя пик. Дори на малк...

19/12/2015

Ето няколко примера:

Правило 1: Само светли нюанси

Те живеят на по-малко от 20 квадрата

Средната полезна площ на едно новопостроено жилище у нас се увеличава от 78 кв. м през второто тримесечие на 2014 г. ...

19/10/2015

Основният проблем, който възниква при подреждането на малки апартаменти, е площта или по-скоро нейната липса. Понякога изглежда, че стените тук се смачкват и дори е трудно да се диша. За да коригират ситуацията, дизайнерите препоръчват използването на изключително светли цветове: бяло, сиво, бежово - това е цялата палитра, която е приемлива в малък размер. Пространството наистина се оказва визуално по-голямо, но има редица нюанси - светла стая без акценти често изглежда избледняла и скучна, липсва комфорт и се създава атмосфера на болнично отделение. Освен това не забравяйте, че не всички хора обичат светлите цветове.

Правило 2: Малки предмети за малък апартамент

Това, че имате малък апартамент, не означава, че той трябва да има малки мебели. Например, изборът на малко легло ще ви помогне да спестите място, но е малко вероятно да бъде удобно на него. И тогава какъв е смисълът да купувате непрактично нещо?

Затова се съсредоточете не върху размерите, а върху функционалността на нещата. Нека интериорните предмети сапрости по форма, без претенциозен декор. Ако купувате диван за малка всекидневна, нека е ъглов (за да можете да заемете вечно празен ъгъл) и сгъваем, за да има в апартамента свободно легло.

Правило 3: Стаите трябва да бъдат изолирани

Разбира се, личното пространство е важно. Има моменти, когато искате да се оттеглите, да посветите време на хобито си, да четете или просто да си починете. Но в случай на малък апартамент това е непозволен лукс. Колкото повече врати, стени и прегради има, толкова тясно, по-тъмно и неудобно изглежда.

Ясно е, че изолираната баня и спалня са задължителни дори за малки пространства, но кухнята може безопасно да се комбинира с хола - ще се окаже стилна, модерна и просторна. Ако се притеснявате, че миризмите от кухнята ще се разпространят в целия апартамент, вземете добър аспиратор - това ще реши проблема. Или можете да инсталирате стъклена преграда, която всъщност разделя стаите, но в същото време няма да може да претовари пространството.

Правило 4: Имате нужда от повече шкафове

В малък апартамент е много важно постоянно да се поддържа ред. В този случай затворените шкафове са невероятно полезни, зад вратите на които можете да скриете всякакви неща, които предизвикват хаос и визуален шум. Вариант е да сложите обикновени гардероби с такива, които да съответстват на цвета на стените, така че да се „разтворят“ в пространството. Друга възможност е да комбинирате отворени и затворени системи за съхранение. Така интериорът ще изглежда по-разнообразен и динамичен. Помислете предварително какви неща ще изложите на публично място и какво ще скриете от любопитни очи. Това е необходимо, за да изберете правилно размера на отворените рафтове и вида на вътрешното пълнене на системите за съхранение.

Правило 5: Трапезарията трябва да е в хола

Да, сега е модерно да преместите масата за хранене в хола, особено ако тази стая е комбинирана с кухнята. Въпреки това, както показва практиката, подобно решение не винаги е практично и удобно.

Ако в апартамента живеете двама или трима, помислете за превръщането на перваза на прозореца в барплот. Също така добър вариант е сгъваем плот или компактна ъглова маса.

Правило 6: Трябва да използвате цялото пространство от пода до тавана

Ако апартаментът е малък, липсват системи за съхранение. Поради тази причина дизайнерите препоръчват инсталирането на висящи шкафове, рафтове над вратите и мецанините, така че да има място за всички неща. От една страна идеята е добра, но от друга има риск апартаментът да бъде лишен от пространство и въздух. По-добре е да дадете предпочитание на висок и просторен гардероб, да направите кухня до тавана, да използвате балкон за съхранение. Така ще избегнете ситуация, в която нещо виси над главата ви и рискува да падне. 

Скандинавско жилище от 50 кв. м

Този скандинавски едностаен апартамент се намира в центъра на Гьотеборг в Швеция. Въпреки сравнително малка площ о...

20/12/2015
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...