6 интериорни тенденции, които ще бъдат актуални дълго време

Няма да сбъркате с тях

1237

За щастие не винаги е необходимо интериорът да се актуализира всяка година в съответствие с модните тенденции. Но за да остане актуален дълго време, трябва да се даде предпочитание на „вечните класики“, които не излизат от мода от десетилетия. Ето няколко от тях.

1. Ретро

Догато декорират интериора, много експерти се обръщат за идеи към отминали времена, защото, както знаете, всичко ново е добре забравено старо. През последните десет години има активно преосмисляне на модните тенденции, които са били актуални през ХХ век. За да изглеждат актуални в модерен интериор, те са леко модифицирани, но значението остава същото.

Текстилна тапицерия, бюфети, триъгълни маси, фотьойли с тънки крака, отворени рафтове, ретро орнаменти, подови лампи с конусни лампиони - всичко това влезе в модата през миналия век, но и днес имат своята модерна версия.

2. Наситени цветове

Много дълго време тапетът се считаше за един от най-популярните довършителни материали. Боядисаните стени бяха рядкост, но в момента, в който на пазара се появиха висококачествени материали в голямо разнообразие от нюанси, ситуацията се промени драстично.

Днес наситените нюанси присъстват дори в малки стаи, въпреки че преди се е смятало, че само светлите цветове могат визуално да увеличат пространството. Сега дизайнерите говорят и за нещо друго - плътните тонове визуално размиват границите, поради което стаите изглеждат по-просторни, отколкото са в действителност. Това осъзнаване позволи на много собственици на апартаменти да се откажат от доста скучната сиво-бежова палитра в полза на по-ярката цветова палитра.

3. Естествени материали

Естествените елементи в интериора ще бъдат тенденция за дълго време, така че смело заложете на декорация, мебели и аксесоари, които отговарят на тези характеристики. От незапомнени времена екологичните материали са съпътствали нашите предци във всички области на живота, поради което на подсъзнателно ниво ние се възприемаме като нещо скъпо и близко до сърцето ни, което никога няма да загуби своята актуалност.

 

Озеленяването в интериора също е техника, която твърдо се е наложила сред модните тенденции. Интересът към стайни растения, панели от стабилизиран мъх и друга „зеленина“ е колосален. Тапети, платове, текстил с животински и флорални орнаменти ще могат да "подкрепят" подобно решение. Образът на птици, животни, цветя е много търсен в продължение на много години.

4. Лофт стил

 

Когато таванското помещение влезе в интериорната мода, то се превърна в глътка въздух за хора, които не харесват класически и минималистични стилове. Има обаче малък нюанс - таванското помещение не толерира фалшификати, така че стена от "фалшиви" тухли, които са изключително популярни, тук е неподходяща. Затова дизайнерите съветват да се следва креативният подход към тръбите, бетона и тухлената зидария там, където първоначално са били, и решително да се откажат от идеята да възпроизведат нещо подобно в малък типичен апартамент от съветската епоха.

5. Принципи на минимализма

Нестареещата среда предполага мебели и предмети, които изпълняват специфични функции. Затова преценете кои неща са необходими за вашия интериор и кои са в апартамента без причина. Дизайнерите съветват да оставите малко подценяваните предмети, вместо да запълват всеки ъгъл на стаята с ненужни такива.

Що се отнася до самите мебели, те трябва да бъдат възможно най-семпли, неутрални, с плавни линии и опростен дизайн.

6. Глобален шик

Представете си, че пътувате по света и носите вкъщи различни предмети от цял свят. Африкански маски, китайски фенери, марокански плочки - традициите на много страни и народи са хармонично преплетени във вашия интериор. Оставете всички мебели по-прости, за да може да подчертаете тази етническа комбинация от различни неща и култури.

 

Сподели: