5 начина бързо да охладите виното, когато нямате време

5 начина бързо да охладите виното, когато нямате време

Ако обичате да пиете вино, най-вероятно знаете, че белите вина трябва да бъдат охладени, докато червените вина могат да се сервират на стайна температура.

Не е съвсем погрешно, но винените експерти съхраняват виното - червено, бяло, розе, пенливо или не, на хладно - изби и специално проектирани хладилници за вино .

В идеалния случай охлаждането на виното става много преди да бъде сервирано. Но когато нямате време или място в хладилника, е възможно бързо да охладите до идеалната температура за пиене с няколко прости, изпитани метода.

 Кои вина трябва да бъдат охладени?

Ярки, млади червени с ниски танини като Пино Ноар и Гаме са фантастични леко охладени. По-старите вина и каберне совиньон се препоръчва да се сервират малко под стайна температура, около 15 градуса.

 

Вина като Совиньон Блан, Виньо Верде, италиански бели е добре да бъдат по – хладни, за да се открои вкусът. Пенливите вина се сервират идеално при по-близо до 7 градуса. Шардоне може да се сервира около 12 градуса.

Ако нямате винарска изба или хладилник за вино, е възможно да охладите бутилката си в хладилника, което отнема поне два часа и половина за червени и три часа за бели. Но когато не разполагате с време, има и други начини бързо да докарате виното до правилната температура.

Бърз съвет : Ако имате достатъчно време да охладите бутилка в хладилника, поставете я изправена, ако е възможно. Това ще позволи на всяка утайка да падне на дъното на бутилката.

Метод 1: Поставете бутилката във фризера

Най-интуитивният начин да охладите бутилка вино е да я поставите във фризера. В типичен домашен фризер, бутилка вино със стайна температура ще отнеме 30 до 40 минути, за да се охлади до 10 градуса.

Предвид факта, че белите се сервират при по-ниска температура от червените, методът на фризера е идеален за червени, които трябва да се свалят само под стайна температура.

 

Метод 2: Потопете бутилката в ледена вода

В дълбок съд разтворете половин килограм сол във вода със стайна температура, след което добавете много лед. Солта помага да се понижи температурата на водата от 0 градуса до -12 градуса. След това потопете бутилката напълно за около 10 минути. Това е най-универсалният метод, който работи еднакво добре за червени, бели и розови.

Метод 3: Потопете в ледена вода и завъртете

Това е ефекта на конвекция. Разтворете половин килограм сол във вода със стайна температура, след което добавете много лед. Потопете бутилките и ги завъртете за 3 до 5 минути. Това увеличава скоростта на пренос на топлина експоненциално, което кара течността в бутилката да се охлади до температура на сервиране за по-малко от 10 минути.

Това е особено страхотно за пенливи вина, като шампанско.

Метод 4: Извадете виното от бутилката

Дебелото стъкло на бутилка вино не е подходящо за топлопроводимост, което означава, че не позволява на студения въздух от хладилника да охлади виното вътре много бързо.

Изсипването на виното в торба с цип и потапянето й в ледена вода може лесно да ускори процеса само за няколко минути. Това ще работи най-добре с непенливо бяло вино, което трябва да бъде охладено до около 10-12 градуса.

Като алтернатива можете да изберете да налеете вино в чаши и да ги охладите в хладилник, покрити.

 

Метод 5: Добавете кубче лед към чашата

Въпреки че това може да накара много ценители на виното да се настръхнат, добавянето на кубче лед към евтина чаша Gruner Veltliner, Pinot Grigio или розе може да бъде невероятно освежаващо.

Единственият недостатък е, че може да разреди виното и от своя страна да заглуши някои аромати или вкусове. Можете да изберете да използвате замразено грозде за подобен охлаждащ ефект, без риск от разводняване на виното.

 

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...