4 правила за монохромен интериор

Той не е скучен

787

Правило 1. Изберете един доминиращ цвят и съчетайте палитрата с него

Монохромен апартамент 27 m² в ДжакартаЗа уютът няма квадратни метри

Комбинацията от нюанси прави монохромния интериор интересен. Ако сте взели бяло за основа, допълнете го с детайли в светло сиво, сиво, бежово и бяло.

Но монохромното не е само сиво, бяло или бежово. Можете да използвате сложни, тъмни и наситени тонове с различни цветове и да създавате необичайни комбинации. Например, ако сте боядисали стените с най-светлия нюанс на основния цвят, тогава изберете диван, шкафове и столове в по-интензивни цветове. Или обратното: за стени изберете най-тъмния и сложен нюанс и го разредете с палитра от по-естествени цветове и материали.

Черна баня ли?Черното е не особено популярен цвят за баня, но традициите трябва да бъдат нарушавани

 

Правило 2. Играйте с осветлението

Правилното естествено и изкуствено осветление определя как дълбочината и красотата на цвета ще бъдат разкрити и как формата ще се прояви. За това трябва да помислите още на етап проект. Имайте предвид, че на дневна и изкуствена светлина нюансите на покритията ще изглеждат напълно различни.

 

За ефект на разсеяна светлина използвайте:

прожектори на тавана,

аплици с различни светлинни сценарии,

скрити подсветки за подчертаване на стената или желаната текстура,

подови и настолни лампи, ако искате повече комфорт.

Правило 3. Добавете обем към пространството

Когато се озовем в стая, където всички предмети са от един и същи цвят, имаме усещанетоза скука. Различните материали и текстури ще помогнат да се отървете от това усещане и да придадете обем. Например можете да използвате камък, боя, текстил, метал, плочки; огледални, матови или прозрачни повърхности.

Като правило започваме с големи обеми - стени, подове, мебели и след това добавяме към тях малки мебели - например пуф, табуретки или килим от същата цветова палитра. Преди да купите мебели, проверете дали отговарят на общия тон на пространството. Важно е всички детайли да съставят една хармонична композиция заедно.

Правило 4. Бъдете внимателни към декора

Изкуството дава последния щрих. Снимки, цветя, свещници - всеки детайл е важен. Погледът улавя всички нюанси и те са по-забележими в спокойния интериор. Една случайна ярка вещ може да развали цялостната картина, така че си струва много внимателно да комбинирате декорации за всяка зона на апартамента.

Как да не претоварите интериора?

Обикновено отдаваме предпочитание на стъклени предмети, вази, свежи цветя, керамика и естествени ръчно изработени скулптури. Те изглеждат естествено и не претрупват пространството. Може би панелът или вазата, които харесвате, няма да се слеят веднага в монохромната схема и ще трябва да преминете през няколко опции, преди да откриете идеалната.

 

Забравете за изцяло бялата кухня. Цветът променя всичко Какво ще кажете за кухня – дъга?  
Сподели: