10 трика как да превърнете малък апартамент в стилно и удобно пространство

10 трика как да превърнете малък апартамент в стилно и удобно пространство

Общоприето е, че е невъзможно да се създаде стилен и удобен дизайн на малка площ. Всъщност всичко не е толкова категорично, особено ако знаете някои тайни трикове. Вижте как да декорирате апартамент, за да избегнете усещането за теснота и ефективно да използвате всеки квадратен метър, който е наличен.

Апартамент от 13 кв. м. Защо не!

Този апартамент от 13 кв. м се намира в Полша. Дизайнерът, осъществил проекта живее в него вече 7 години и споделя,...

09/12/2015

Трик 1: Скрита кухня

Кухненският комплект заема много повече място в апартамента от останалите мебели. И ако за него не е отделена отделна стая, както например в студио, тогава възниква неотложен въпрос: как правилно да разположите кухнята, така че не само да изпълнява преките си функции, но и да се вписва хармонично в останалата част на интериора?

Апартамент от 34 кв. м със стени на спалнята от стъкло

Този апартамент в Стокхолм е с площ от 34 кв. м. Да, малките жилища са доста секси, но пък това наистина е обзаведе...

03/01/2016

Най-добрият вариант е да я прикриете. Поставете абсорбатор така, че да не привлича твърде много внимание. Що се отнася до цвета на фасадите, той трябва да бъде идентичен със сянката на стените. Така кухнята ще се „разтвори“ в пространството и ще стане възможно най-невидима.

Техника 2: Много огледала

Спрете да използвате огледала само по предназначение. Започнете да мислите за тях като за чудесен начин да разширите пространството си. За най-добър ефект дизайнерите съветват да поставите огледала срещу прозорците – така те ще удвоят количеството светлина в стаята и ще я направят визуално по-голяма. В малките коридори предпочитайте шкафове с огледални фронтове. Можете също така да монтирате огледало директно на входната врата, за да издължите визуално стаята и да се отървете от усещането за тесен килер.

Техника 3: Мебели до тавана

В малък апартамент въпросът за съхранението е много сложен - трудно е да го организирате по такъв начин, че стаите винаги да са в ред и нищо ненужно да не се вижда. В тази ситуация шкафове, рафтове и кухненски модули до тавана са истинско спасение. Първо, те ви позволяват да използвате максимално пространството за съхранение, второ, те визуално увеличават тавана, и трето, позволяват да се отървете от визуалния шум, който неизбежно се появява, когато имате малки мебели.

Техника 4: Място за домакински консумативи

Мопове, кофи, метли, прахосмукачки, гъби и салфетки, домакински химикали - всичко това, разбира се, са необходими неща в апартамента, но много често те предизвикват визуален шум. Идеално е, когато в апартамента има отделно складово помещение за тях, но в малък апартамент такова удоволствие е много рядко. Като опция инсталирайте висок шкаф в банята или на балкона. Тогава всички домакински пособия ще бъдат на едно място и няма да създават усещане за безпорядък.

Техника 5: Едно подово покритие в целия апартамент

Вместо да губите време в избор на индивидуална настилка за всяка стая, изберете една и я монтирайте във всички стаи. Това ще избегне допълнително разделяне на зони и в резултат на това визуално намаляване на пространството. Имайте предвид, че това правило не важи за банята, за която най-често се избират плочки. Що се отнася до коридора и кухнята, ако се страхувате, че ламинатът или линолеумът ще бъдат неподходящи тук, помислете за използването на по-практичен материал само във входа и работните зони. Не забравяйте да проектирате фугите без прагове - липсата на видими прегради в случай на малък апартамент също е голям плюс.

Техника 6: Високи врати

Най-вероятно такива врати ще трябва да бъдат направени по поръчка, но ще си струва. Такива дизайни визуално повдигат тавана, което е много важно за малките стаи. И ако апартаментът има големи прозорци, тогава в тандем с високи врати те допълнително ще разширят стаята и ще запълнят пространството с въздух.

Обърнете внимание, че дизайнът на вратата не трябва да се избира изолирано от интериора. Въпреки факта, че те са инсталирани почти в самия край, след приключване на довършителните работи е необходимо да се координира външният им вид по време на процеса на планиране на ремонта. Ако първоначално пренебрегнете дизайна на вратите и се върнете към този въпрос по-късно, има риск да разрушите интериора. Например, класическите картини ще изглеждат странно в скандинавския стил.

Техника 7: Мебели с крака

Много домакини отказват дори да гледат мебели с крака, защото не искат да си създават главоболия по време на процеса на почистване. Ако обаче говорим за малък апартамент, тогава това решение е най-правилното. Такива мебели изглеждат леки и ефирни, добавяйки същите функции директно към стаята. Разширява пространството и прави интериора по-елегантен. Ето защо дизайнерите препоръчват дивани, фотьойли, легла, шкафове и други мебели да се поставят на тънки крака, а не на здрава основа, за да се избегне усещането за масивност и обемност.

Техника 8: Отворете прозорците

Една от основните грешки, които хората допускат при декорирането на малки апартаменти, е затварянето на прозорците. Това е вашият основен източник на светлина, от който до голяма степен зависи възприемането на стаята и апартамента като цяло. Избягвайте прекомерната драперия, която изяжда пространството както визуално, така и физически. Вместо това изберете леки, прозрачни завеси, римски щори или ролетни щори. Те ще украсят прозорците, но няма да блокират светлината, което разширява пространството.

Техника 9: Единна цветова схема

За малък апартамент не трябва да избирате твърде много цветове - два или три ще бъдат достатъчни. Използвайте единия като основен за мебели и стени, а втория като акцент. Не се страхувайте да използвате последното в големи площи. Направете контрастна стена, купете ярък диван или пребоядисайте шкаф в неочакван цвят. Но е по-добре да избягвате малки акцентни детайли под формата на вази, саксии, салфетки на масата - те само ще увеличат визуалния шум.

Техника 10: Уреди 2в1

Това вече не е необходимо за визуално възприятие, а за банално спестяване на пространство. Например, можете да закупите фурна, комбинирана с микровълнова печка, което ще увеличи свободното пространство в кухнята. А пералня с функция за сушене ще ви спести от необходимостта да търсите място за пълноценна сгъваема сушилня. 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...