Златни правила за почистване, които ще ви спестят време

Те са безценни за всяка заета домакиня  

311

Всяка домакиня си има свои собствени „правила“ за почистване! Обикновено те пестят време, нерви и пари, но също така я улесняват в ежедневните дейности и дори могат да направят иначе тази досадна задача по-весела. Решихме да съберем няколко трика, споделени от различни домакини, които може да ви бъдат от полза.

10 места у дома, където не почиствате, а е ужасно мръсноДори и най-добрите домакини често забравят тези места

1. Почистете колкото се може по-скоро

Колкото по-дълго оставяте една бъркотия, толкова по-бързо ще трябва да действате, за да я почистите. Това е особено важно при петна по дрехи и тъкани, защото те са по-лесни за премахване напълно, когато ги третирате веднага.

Съвети за екстремно почистванеСъвети за бързо почистване при неочаквани гости

Ако пък оставите бъркотия в кухнята след вечеря, като си обещаете, че ще я оправите сутрин, не го правете. Отлагането никога не води до нещо добро.

2. Дайте време на почистващите продукти

Макар че това правило може да звучи така, сякаш директно противоречи на предишното, не е така! „Дайте време“ на почистващите продукти да проработят, като ги оставите да престоят за малко.

Например в банята можете да напръскате тоалетната и плотовете и след това да изхвърлите боклука или да смените тоалетната хартия, докато почистващият разтвор действа магически. Когато се върнете да избършете тези повърхности след минута или две, ще бъде бързо и лесно!

3. Никога не напускайте стая с празни ръце

Всеки път, когато минавате от една стая в друга, се оглеждайте, дали има нещо, което може да вземете със себе си, което принадлежи на стаята, към която сте се насочили. Отнема само секунда или две, а е много ефективно.

4. Носете консумативите със себе си

Подобно на правилото по-горе, няма причина да правите множество излишни движения, за да вземете определени препарати или уреди, докато почиствате. Най-добре е да ги носите със себе си или да държите на такова място, от което да ги вземете лесно.

5. Почистете отгоре надолу (и отзад напред)

Законът за гравитацията го предполага -  по-добре да почиствате нещата отгоре надолу. Ако имате двуетажен дом, започнете от втория етаж и продължете надолу, за да избегнете нанасянето на мръсотия в стаи, които вече са почистени.

Същата философия се отнася и за отделни стаи. Това гарантира, че прах или мръсотия от горните мебели, няма да падне върху повърхност, която вече сте почистили.

6. Използвайте първо сухо почистване, а след това мокро

Друг начин да се избегне „двойно почистване“ е когато почиствате стая, да  започнете със „сухо“ почистване като почистване. След като приключите с тях, можете да преминете към „мокри“ методи като избърсване на повърхности, почистване на прозорци и огледала, почистване и др. Следвайки това правило, можете да избегнете разпространението на прахови частици.

7. Прочетете указанията

Колкото и глупаво да звучи, четенето на указанията или инструкциите на препаратите, е добър навик, независимо дали използвате нов почистващ продукт или перете нов пуловер. Така ще спестите много разочарования.

8. Спрете мръсотията на вратата

Мръсотията, която не влиза в дома ви, е мръсотия, която никога не трябва да почиствате! Например може да поставите изтривалки на вратата, както отвътре, така и отвън.

10 трика за бързо почистванеИдеи, които ще направят живота ви по – лесен  
Сподели: