Вижте 15 трика, които ще ви помогнат да запазите топлината у дома

Има много евтини, естествени начини за затопляне на жилището, които не включв...

1298

Сметките ви за ток започнаха ли вече да растат? Предвид на топлата есен, до края на зимата те неминуемо ще повишат стойността си, като в някои случаи това ще бъде в пъти.

За щастие, има много евтини, естествени начини за затопляне на жилището, които не включват електрически уреди.

Вижте 15 трика, които ще ви помогнат да запазите топлината у дома:

Запълнете пространството между дограмата и прозореца със силикон. Така ще спрете топлият въздух да излиза навън.

Това ще ви струва малка сума пари, но пък може да се окаже, че ще повиши температурата в помещението дори с няколко градуса, ако дограмата ви е стара.

Ако е слънчево, махнете завесите. Слънцето ще ви осигури изобилие от естествена топлина в студените дни.

Сложете пердетата, когато се скрие слънцето. Без него топлината се връща там, от където е дошла – тоест излиза през прозорците.

Използвайте плътни завеси през зимата, за да улавят топлината и да я задържат в помещението.

Поставете плътни килими, по възможност с дълъг косъм, върху дървените подове и плочките.

Те ще спрат поглъщането на топлината от подовата настилка. Освен че ще е по-топло, ще бъде и много по-уютно.

Оставяйте вратата отворена, докато се къпете. Така ще можете да се възползвате от топлия въздух, идващ от горещата вода, и в други части от дома, не само в банята.

Използвайте изолатор за камина, за да запазите топлия въздух от бягство през комина. До 20 процента от него може да избяга от дома ви по този начин. 

Ако живеете в старо жилище, помислете за допълнителна изолация на стените и тавана. Това със сигурност е една инвестиция, която се изплаща чрез ниските сметки за електроенергия.

Спете с бутилка гореща вода в леглото си. Може да ви се струва смешно, но е ефективно.

Изсипете вряла вода в бутилка и я пъхнете под одеялото, в подножието на леглото. Тя ще ви топли през цялата нощ.

Когато приключите с печенето, оставете вратичката на фурната отворена. Топлият въздух със сигурност ще се разнесе из цялата кухня.

Дръжте студения въздух зад входната врата с помощта на изолиращи постелки. Можете да си купите такива или пък да си направите сами.

Изолирайте прозорци с помощта на опаковъчно фолио с балончета, за да намалите загубата на топлина през тях. Това, разбира се, не е красив интериорен вариант, но пък е с гарантирано действие.

Изолирайте всички стаи в дома, които не използвате и не отоплявате. Колкото по-голям е вашият дом, толкова по-скъпо е да се отоплява.

Ако имате празна стая или място за съхранение, затворете вратата и я запечатайте добре с изолационно фолио. Така няма да губите пари за отопление на стая, която не използвате.

Обърнете посоката на вентилатора. Дори и да ви звучи абсурдно, ако той се върти в посока, обратна на часовниковата стрелка, това ще тласне топлия въздух надолу, а хладният ще качи в горната част на стаята.

Спете в памучни чаршафи. Те държат топло през студените зимни нощи, особено ако ги комбинирате с дебела завивка.

Инвестирайте в програмируем термостат. Така можете да спестите до 10 на сто годишно от разходите за отопление и охлаждане.

И ако всичките ви трикове се провалят, обуйте си вълнени чорапи

Сподели: