Стереотипи в почистването, от които можете да откажете

Поддържаният дом не означава постоянно чистене

608

Подовете трябва да се мият всеки ден; всяка седмица цялото семейство трябва да прави общо почистване; кърпи и спално бельо трябва да се гладят, за да се убият бактериите. Хората чуват за тези и други стереотипи за почистване от детството и ги приемат за нормални неща. Всъщност, за да направите къща по-чиста, няма нужда да инвестирате много време и усилия.

10 места у дома, където не почиствате, а е ужасно мръсноДори и най-добрите домакини често забравят тези места

Ето няколко наложени от преди неща вдомакинството, от които може да се откажете и да не следвате на сляпо.

Стереотип 1: Пролетното почистване е задължително

Трикове за бързо почистванеХитри начини да премахнете досадните петна

Пролетното почистване означава обикновено изтощителен маратон с продължителност един-два дни, в който участват всички членове на семейството. Реално, ако  поддържате дома си чист и подреден, периодично изхвърляте вещи, които не ви трябват, няма нужда да мъчите всички и себе си.

Например може да си направите план и да го следвате. Ето един пример:

• В Понеделник - изтрийте праха, измийте пода.

• Във вторник - подредете прозорците.

• В сряда - пране на дрехи и спално бельо.

• В четвъртък - почистете в кухненски шкафове, почистете печката и т.н.

 

Стереотип 2: Само гладене може да убие бактериите

Защо да гладите кърпи и бельо? За да убиете бактериите. Всъщност това не е съвсем така. аако перете на висока температура, ефектът ще бъде не по – малък.

Стереотип 3: Най-мръсното място в къщата е тоалетната

Всъщност в апартамента има няколко места, които доста по – мръсни и се нуждаят от щателно и редовно почистване. Ето само няколко:

• Техника - екранът на телефона, мишката, клавиатурата, повърхността на лаптопа и телевизора.

• Воден филтър - имайки предвид качеството на водата в крановете, не е много добро, затова не ако забравите да смените филтрите навреме, след тях водата ще е с по-лошо качество, отколкото от чешмата.

• Повърхности на шкафове и високи рафтове - тези места рядко се забърсват, защото са труднодостъпни.

• Вход - етажите в коридора често са много по-опасни от всяка друга зона в апартамента. Това се дължи на химикалите, използвани за почистване, които носим вкъщи, заедно с обувките. Ето защо, в коридора редовно трябва да се почиства с дезинфектант.

Стереотип 4: Важното е да измиете подовете

За съжаление, ако не избършете праха от всички повърхности предварително, няма да има полза при почистването на пода. Непочистеният прах ще се утаи на измития под за кратко време и ще унищожи всичките ви усилия и време. За да направите почистването възможно най-ефективно, започнете с избърсване на праха с влажна кърпа от микрофибър и след това започнете да почиствате подовете. Ще се окаже по-бързо и по-добре.

Пролетно почистванеКогато следвате няколко лесни стъпки няма да усетите как иначе досадното чистене се превръща в детска игра
Сподели: