Неизвестни употреби на портокалови кори в ежедневието

Те са безценен помощник

270

Портокалите са сред най-обичаните плодове. Повечето хора пият сока, а други ядат цели портокали, но и в двата случая никой не използва кората, която обикновено се озовава в кошчето. От Bright Side предлагат няколко много полезни начина, по които можете да използвате портокалови кори в ежедневието.

1. Те държат охлювите далеч от вашата градина.

Охлювите са едни от най-мразените животинки за всеки, който отглежда зеленчуци. Най-добрият начин да ги премахнете е да разпръснете няколко портокалови кори из цялата градина. Охлювите са привлечени от портокалите и ще започнат да се хранят с тях вместо със зеленчуците.

 

2. За почистващ препарат срещу мухъл.

Мухълът е едно от най-лошите неща, които могат да се появят в дома ви и няма нищо по-добро да се преборите с него от естествен репелент . Можете да напълните голям буркан с портокалови кори и след това да ги покриете с бял винен оцет до ръба. Оставите репелента за 2-4 седмици на тъмно място и след това можете да нанасяте върху всякакви мухлясали петна.

3. Разтрийте ги върху растенията, за да държите котките далеч.

Много котки имат лошия навик да хапят и драскат листата на стайните растения. Това, което можете да направите, за да избегнете това, е да вземете няколко портокалови кори и да ги разтриете върху листата . Маслата ще дразнят вашата котка.

4. Съхранявайте кората в пакета със захар.

Захарта лесно може да се втвърди, ако бъде оставена за дълго време в шкафа или ако има влага се заключи. За да избегнете това, можете да оставите малка портокалова кора вътре.

5. Използвайте ги за полиране на дървени повърхности.

Дървото, както повечето материали, губи своя блясък с времето. Умен и евтин начин да възстановите този блясък е да вземете портокалова кора и да използвате бялата страна, за да разтриете дървените повърхности. Може да не реши драскотини и малки счупвания, но ще подобри външния вид и също така ще освежи дървото.

6. Премахнете упоритите петна от кафе в чашите.

Когато пиете кафе или чай, може би сте забелязали петна по чашите ви. Дори и да го търкате с гъба, те остават. Опитайте да разтриете петната с леко осолена портокалова кора. Солта е чудесен помощник при тези упорити петна.

 

7. Използвайте ги за почистване на микровълнова фурна.

Микровълновата улавя много грозни миризми, които могат да играят голяма роля за качеството на храната. Това, което можете да направите, за да я почистите по естествен начин, е да напълните купа с вода и няколко портокалови кори. Пуснете в микровълнова фурна за 60 секунди на висока температура и след това отворете вратата. Миризмата ще бъде супер свежа и можете да използвате водата, за да измиете микровълновата фурна навсякъде.

 

Сподели: